La sediul CNAS au avut loc săptămâna aceasta mai multe runde de consultări şi negocieri pe tema proiectelor de modificare a Contractului-cadru şi a normelor metodologice de aplicare a acestuia cu partenerii prevăzuţi de Legea nr. 95/2006.
Astfel, în zilele de 11 şi 12 noiembrie au avut loc consultări cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical, separat pe fiecare palier de asistenţă medicală (medicină de familie, medicină de specialitate clinică în ambulatoriu, medicină dentară, asistenţă medicală spitalicească, medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, dispozitive medicale). Iar în ziua de 13 noiembrie au avut loc runde de negocieri cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România şi Colegiul Farmaciştilor din România, se arată într-un comunicat de presă.
Cele două proiecte de acte normative au fost publicate de CNAS, în transparenţă decizională, pe site-ul de Internet al instituţiei, www.cnas.ro, în data de 23 octombrie 2024, iar înaintea organizării actualelor runde de consultări şi negocieri a fost parcursă şi etapa de primire de observaţii şi propuneri de modificare/completare scrise de la orice persoană fizică sau juridică interesată.
Nu este finalizat proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2025
În cursul rundelor de negocieri şi consultări, reprezentanţii CNAS au precizat că deoarece nu este finalizat procesul de elaborare a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2025, care include şi bugetul instituţiei, în acest moment nu se pot angaja promisiuni cu impact financiar peste prevederea de menţinere a actualelor valori ale punctelor „per capita” şi pe serviciu pentru medicina primară, respectiv a punctului pe serviciu pentru medicina de specialitate din ambulatoriu, pentru trimestrul I al anului viitor.
„Cele două proiecte de acte normative supuse procesului de negociere vizează asigurarea stabilităţii sistemului de sănătate, a accesului neîntrerupt al persoanelor la servicii medicale şi a continuităţii acordării acestor servicii”, a declarat Valeria Herdea, preşedintele CNAS, cu ocazia rundelor de consultări şi negocieri.