În urma solicitărilor primite la CNAS, pe tema valorilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) din unităţile sanitare private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vine cu precizări.


Normele de aplicare ale Contractului-cadru, aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr. 1068/627, conţin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate, pentru servicii de spitalizare acuţi (DRG), furnizorilor de servicii medicale cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract, se arată într-un comunicat.

Suma rambursată din FNUASS pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) se calculează în funcţie de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferenţieri determinate de forma de proprietate a unităţilor sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale.

Tariful decontat se calculează înmulţind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR).

TCP are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor.

VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor. VR variază între 0,42 (spre exemplu, proceduri pentru strabism) şi 14,23 (traheotomie). Astfel, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuţi sunt cuprinse între 624 de lei (proceduri pentru strabism) şi 21.132 lei (traheotomie).

De exemplu, pentru o naştere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprinse între aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normală, fără complicaţii, şi aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană, cu complicaţii grave.

Pentru naştere, valoarea relativă (VR) a cazului variază între 0,93 si 2,3, astfel:

  • Naştere prin cezariană cu CC catastrofale - 2,3123
  • Naştere prin cezariană cu CC severe  - 1,5752
  • Naştere prin cezariană fără CC catastrofale sau severe - 1,2223
  • Naştere vaginală cu proceduri în sala de operaţii, cu CC catastrofale sau severe - 1,2412
  • Naştere vaginală cu proceduri în sala de operaţii, fără CC catastrofale sau severe - 0,9388



Alergologia