Preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a anunţat în cadrul evenimentului Profit Health.forum o serie de priorităţi ale instituţiei pentru perioada următoare. Printre acestea: intenţia de introducere a nivelurilor diferenţiate pentru taxa clawback, pe baza determinării exacte a consumului pe fiecare medicament.

„O astfel de determinare va fi posibilă pe baza serializării medicamentelor şi a obligativităţii verificării acestora online pentru prevenirea contrafacerilor, prin Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor, în conformitate cu reglementările europene”, se precizează în comunicatul de presă remis de CNAS.

Priorităţi IT: extinderea Dosarului Electronic de Sănătate

Totodată, CNAS intenţionează să extindă utilizarea Dosarului Electronic de Sănătate şi la acei furnizori de servicii medicale care în prezent nu folosesc acest instrument informatic şi realizarea unui proiect de informatizare a certificatelor de concediu medical şi a biletelor de trimitere.

CNAS precizează că instituţia a obţinut finanţare europeană de aproape 1 milion euro pentru proiectul informatic Open Source Healthcare Insurance Gateway for EESSI (OSHIG), care va permite trecerea de la schimbul de informaţii şi documente prin poştă la cel exclusiv electronic cu instituţiile omoloage CNAS din alte state UE.

„Toate aceste acţiuni au ca scop final creşterea gradului de adecvare a serviciilor de sănătate la exigenţele asiguraţilor, astfel încât România să nu se mai afle pe unul din ultimele locuri în Indexul European al Consumatorului de Sănătate”, a adăugat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

De asemenea, reprezentanţii Casei Naţionale menţionează că la ora actuală se fac demersuri pentru încheierea de noi contracte de tip cost-volum/cost-volum-rezultat pentru o serie de arii terapeutice precum hepatita cronică virală C, insuficienţa cardiacă cronică şi oncologie.

Un obiectiv CNAS pentru perioada în care Preşedinţia Consiliului UE va fi deţinută de România (1 ianuarie – 30 iunie 2019) este organizarea unei conferinţe pe tema e-health.