Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, pe 26 iulie, Hotărârea numărul 50, privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19. În document se propune ca, de la 1 august, să aibă acces în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri doar persoanele vaccinate. La concerte, ar putea participa până-n 75.000 de spectatori, dacă toţi sunt vaccinaţi sau prezintă teste negative.


În Hotărâre se propune ca, începând cu data de 1 august, activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, toţi participanţii fiind vaccinaţi, putând prezenta un test negativ RT-PCR sau aflându-se între a 15-a şi a 180-a zi de la infectarea cu SARS-CoV-2.

Activităţile culturale, artistice şi de divertisment vor putea fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori şi toţi participanţii sunt persoane vaccinate, ori au un rezultatul negativ al unui test RT-PCR.

Evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) ar putea fi permise cu participarea a maximum 150 de persoane, în spaţii deschise, sau cu participarea a maximum 100 de persoane, în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Hotărârea prevede şi reglementări privind desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii închise sau deschise (participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cazurilor este între 2 şi 3/1000 de locuitori şi toate persoanele sunt vaccinate sau au test negativ), la fel şi condiţii de desfăşurare a activităţii din baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri (până la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor este între 2 şi 3/1.000 de locuitori, şi până la capacitatea maximă, dacă incidenţa cumulată este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, toate persoanele fiind vaccinate).

Organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, va fi permisă din august cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior şi 200 în exterior, cu respectarea măsurilor sanitare, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi cu un număr de maximum 250 de persoane în interior şi 300 în exterior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Măsurile propuse în Hotărâre produc efecte doar în situaţia aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau ale conducătorilor ministerelor, se mai precizează în document.

 

Psihiatru (2)