Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a lansat „Ghidul de călătorie spre o viaţă sănătoasă”, în cadrul proiectului de screening „Totul pentru inima ta!”. Ghidul a fost realizat sub coordonarea ş.l. dr. Ioana Cristina Daha, medic cardiolog, şi ş.l. dr. Mihaela Daniela Baltă, medic de familie.


În ultimii doi ani ani, din discuţiile cu pacienţii, echipa COPAC a constatat că nivelul de educaţie medicală este scăzut şi că nu există obişnuiţa testării preventive, se arată într-un comunicat. „Din acest motiv, am realizat (...) un ghid de prevenţie destinat populaţiei generale, pentru a inspira îmbunătăţirea sănătăţii inimii”, se explică în comunicatul Coaliţiei.

 

Un instrument util

Ghidul cuprinde paşi concreţi spre o viaţă mai sănătoasă, demontarea unor mituri, lucruri simple şi utile, toate într-un limbaj simplu de înţeles şi parcurs.

„Este important să aduc în atenţia populaţiei ce înseamnă prevenţia cardiovasculară. Îmi doresc să contribui alături de asociaţiile de pacienţi cu informatii care să determine oamenii să aibă o viaţă sănătoasă şi să înţeleagă de ce este important acest lucru. Cred cu tărie în prevenţia cardiovasculară şi în posibilitatea pe care o avem noi medicii, dar şi fiecare om în parte, ca prin mici schimbări să prevenim probleme majore”, a precizat ş.l.dr. Ioana Cristina Daha.

„Sunt un medic de familie care a participat în acest an la două proiecte de screening, pe boli cardiovasculare şi cancer colorectal. Am vorbit cu mii de oameni şi am constatat cât de mare este nevoia de informaţii despre prevenţie şi stil de viaţă sănătos. De aceea, venim către populaţie cu instrumente utile şi informaţie simplă şi concentrată”, a precizat ş.l. dr. Mihaela Daniela Baltă.

 

Difuzare în cabinetele medicilor de familie

Ghidul are opt pagini şi a fost publicat în 10.000 de exemplare, care vor fi difuzate în cabinetele medicilor de familie, ambulatorii de cardiologie şi prin intermediul asociaţiilor de pacienţi.

În aprilie 2022, COPAC a lansat un Ghid destinat insuficienţei cardiace, realizat de aceeaşi echipă formată din dr. Ioana Cristina Daha şi dr. Mihaela Daniela Baltă. Coaliţia a fost unul dintre partenerii care au implementat proiectul de screening „Totul pentru inima ta!”. Echipa COPAC a fost responsabilă de acompanierea persoanelor, care în urma consultaţiilor şi analizelor, au primit recomandarea de a merge la medic specialist (cardiolog, diabetolog etc).

În cadrul acestui proiect, până la finalul lunii noiembrie, au fost acompaniate 8.073 persoane din întreaga ţară, şi au trecut prin screening 146.157 persoane.

 

 

Alergologia