Specialiştii Cochrane au analizat 79 de studii despre efectele suplimentelor de acizi graşi Omega 3, acoperind 112.000 de subiecţi. Concluzia: nu există dovezi concrete care să demonstreze că aceşti acizi reduc riscul afecţiunilor cardiovasculare. Totuşi, studiile de calitate au relevat că acizi graşi Omega-3 cu lanţ lung pot reduce nivelul trigliceridelor şi creşte nivelul aşa-numitului „colesterol bun”, adică lipoproteinele cu densitate mare (HDL).

„Medicii trebuie să fie conştienţi că, dacă nu există indicaţia particulară de a reduce nivelul trigliceridelor, atunci nu au un motiv întemeiat pentru a recomanda suplimentele de Omega 3. Mai bine şi-ar sfătui pacienţii să îşi folosească banii pentru a face sport şi a se menţine în formă sau pentru o dietă sănătoasă”, declară Lee Hooper, autor principal al studiului şi membru al Grupului Consultativ OMS în Nutriţie.

Pentru a fi luate în calcul de Cochrane, studiile trebuiau să se fi desfăşurat pe o perioadă mai lungă de 12 luni şi să compare administrarea suplimentară de acid alfa linoleic (ALA), acid eicosapentanoic (EPA) sau acid docohexanoic (DHA), versus un aport normal sau unul diminuat. Din cele 75 de studii iniţiale, doar 25 au îndeplinit aceste criterii şi au fost imparţiale.

„Neclar” dacă acidul alfa linolenic reduce riscul unui AVC

În urma analizării studiilor, cercetătorii au făcut următoarele observaţii:

  • Un aport crescut de acid alfa linoleic nu influenţează (sau influenţează foarte puţin) mortalitatea generală sau pe cea din cauze cardiovasculare, comparativ cu grupul placebo sau cu subiecţii cu o dietă normală;
  • Un aport ridicat de acid alfa linoleic ar putea reduce mortalitatea cauzată de boala cardiacă congenitală;
  • Nu sunt dovezi concludente dacă aportul de acidul alfa linolenic creduce sau nu riscul unui accident vascular cerebral;
  • Acizii graşi Omega 3 scad, pe termen lung, nivelul trigliceridelor şi cresc uşor nivelul colesterolului HDL.

„Lumea medicală a fost foarte încântată de acizii Omega 3 la începutul anilor ’90, când o serie de studii clinice au obţinut rezultate pozitive”, explică cercetătoarea Lee Hooper. „Dar studiile care au urmat nu au fost la fel de concludente şi pozitive, dar cumva am rămas cu impresia că acizii Omega 3 sunt fantastici pentru sănătate”.

„Am fost rugaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii să evaluăm efectele grăsimilor polinesaturate asupra sănătăţii şi, ca parte din acest proiect mai mare, am analizat şi conexiunile dintre acizii graşi Omega 3 şi afecţiunile cardiovasculare”, a explicat Lee Hooper despre studiul condus de echipa sa, publicat în luna iulie.

 

Sursa: Medscape