Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la raportul campaniei de vaccinare, în calitate de fost preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), pentru corecta informare a opiniei publice, col. dr. Valeriu Gheorghiţă face câteva precizări.


„CNCAV a manifestat permanent transparenţă şi disponibilitate în comunicarea tuturor aspectelor legate de organizarea campaniei de vaccinare, cu atât mai mult a celor care vizau reacţiile adverse raportate pe parcursul procesului de vaccinare, aspecte care se regăsesc menţionate în buletinele de presă remise zilnic, în precizările de presă, în cadrul conferinţelor de presă susţinute săptămânal, ori cu ocazia evenimentelor publice la care am participat. Toate aceste informaţii au fost disponibile public încă de la debutul campaniei de vaccinare, putând fi consultate pe Platforma Naţională de Informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19”, arată Valeriu Gheorghiţă pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

De asemenea, toate reacţiile adverse raportate pe platforma ANMDMR de beneficiarii vaccinării sau profesioniştii în domeniul sănătăţii au fost analizate, centralizate şi transmise către baza de date europeană Eudravigilance, platformă pusă la dispoziţie de Agenţia Europeană a Medicamentului pentru fiecare autoritate naţională, mai arată el.

„Situaţiile punctuale, cu caracter izolat, au fost riguros documentate medical cu sprijinul personalului de specialitate pentru a se stabili diagnosticul complet şi relaţia de cauzalitate cu vaccinarea împotriva COVID-19. De fiecare dată, au fost formulate, cu celeritate, precizări pentru corecta informare a populaţiei generale, pentru eliminarea oricăror suspiciuni care ar fi putut plana asupra procesului vaccinării, precum şi a beneficiilor şi riscurilor. Această manieră de lucru a fost adoptată pentru toate situaţiile legate de procesul de vaccinare”, subliniază Valeriu Gheorghiţă.

În toate centrele de vaccinare au fost disponibile chestionarele de triaj medical, formularele de consimţământ informat, inclusiv cele de raportare a reacţiilor adverse.

CNCAV a fost preocupat permanent de menţinerea încrederii şi credibilităţii în rândul populaţiei referitor la derularea întregului proces de vaccinare şi a încurajat de fiecare dată raportarea tuturor reacţiilor adverse, atât de beneficiari, cât şi de profesioniştii din sănătate, mai arată fostul preşedinte al CNCAV. .

Datele privind ratele de apariţie a reacţiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI) pentru fiecare tip de vaccin au fost comunicate zilnic, în buletinele de presă remise, precum şi săptămânal, în cadrul conferinţelor de presă. Ele sunt încă disponibile pe platforma oficială.

În raportul de activitate al CNCAV pentru perioada analizată, RAPI sunt prezentate astfel:  cazuri (persoane) care au raportat RAPI cu manifestări locale (n=2.149) şi generale (n=17.567), respectiv totalul acestor cazuri (n=19.716). Suplimentar, în acelaşi raport este prezentată analiza tipurilor de manifestări de reacţii adverse care au fost raportate.

„Aşa cum este menţionat şi în raportul de activitate, o persoană putea prezenta una sau mai multe tipuri de manifestări pe diferite aparate şi sisteme, de aici reieşind un număr mai mare de manifestări (n=41.486). Confuzia creată în spaţiul public a fost generată de diferenţa firească dintre numărul de persoane care au raportat RAPI, respectiv 19.716 cazuri şi totalul tipurilor de reacţii raportate de acestea, mult mai mare, respectiv 41.486, având în vedere că o persoană putea prezenta mai multe manifestări de reacţii adverse. Spre exemplificare, o persoană putea prezenta durere locală, tumefacţie locală, roşeaţă la locul de administrare, febră, durere de cap. Astfel, aceeaşi persoană raporta toate aceste reacţii adverse care, în mod evident, au fost incluse în analiza tipurilor de reacţii adverse post-vaccinale”, precizează col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Raportul de activitate al CNCAV dovedeşte efortul depus de întreaga echipă, alături de profesioniştii din domeniul sănătăţii, precum şi de reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale implicate în organizarea campaniei de vaccinare, mai arată col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

 



Farmacist