Preşedintele filialei ieşene a Colegiului Farmaciştilor din România, Gabriela Tătărângă, susţine că este nevoie ca autorităţile să demareze un set de acţiuni coerente privind recuperarea deşeurilor medicamentoase de la populaţie.


Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi, Gabriela Tătărângă, a declarat, pentru Agerpres, că este necesară o reglementară mai clară şi riguroasă a legislaţiei privind medicamentele expirate.

„În acest moment legislaţia cu privire la medicaţia expirată primită de la pacient este incomplet reglementată în România. Într-adevăr, de multe ori ne confruntăm cu situaţia în care pacientul vine cu o pungă de medicamente şi spune că acestea sunt expirate. În acest moment farmacia, conform legislaţiei, nu este obligată să primească medicaţia expirată de la pacient. Şi atunci noi ne găsim undeva la mijloc. Cred că e cazul ca autorităţile implicate în acest demers să găsească soluţii coerente care să funcţioneze în mod real”, a explicat preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi.

În perioada 16 - 18 septembrie 2022, Colegiul Farmaciştilor din România - Filiala Iaşi, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi şi al altor parteneri instituţionali, va organiza o campanie de colectare corespunzătoare a medicamentelor rămase neutilizate şi sau expirate provenite de la populaţie.

Derulată sub genericul „Medicamentele expirate sunt deşeuri periculoase. Fii responsabil, colectează corespunzător!”, prin intermediul acestei campanii se are în vedere informarea şi educarea populaţiei în privinţa păstrării unui mediu curat şi sănătos.

„În această campanie ne dorim să educăm pacientul cu privire la educarea responsabilă a deşeurilor medicamentoase, astfel încât toate persoanele trebuie să ştie că a arunca la întâmplare medicamentele expirate înseamnă un risc foarte mare asupra mediului înconjurător şi implicit asupra sănătăţii noastre. Farmaciştii ieşeni vor asigura colectarea conformă şi în siguranţă a medicamentelor expirate sau neutilizate aduse de cetăţeni, eliminând riscul ca o astfel de activitate să dăuneze mediului sau sănătăţii. Ne-am propus ca astfel de campanii să se desfăşoare cu regularitate, în speranţa că autorităţile implicate vor înţelege şi vor demara un set de acţiuni coerente astfel încât noi să putem veni în sprijinul cetăţenilor”, a explicat preşedintele Colegiului Farmaciştilor, Gabriela Tătărângă.

În cadrul acestei campanii, Primăria Iaşi va asigura amenajarea punctelor de colectare în centrele de cartier. Nu vor fi colectate medicamentele toxice şi stupefiante, medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene şi citostatice.

 



Farmacist