Medicamentele antivirale pentru gripă pentru adulţi au fost epuizate la începutul anului în majoritatea farmaciilor din judeţ, potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Olt, Luiza Drăgoi. Ea precizat că este deficit şi de medicamente utilizate în cazul virozelor precum unele antitermice, soluţiile nazale, soluţiile pentru aerosoli şi chiar suspensiile cu antibiotic pentru copii.


„Acum este o problemă cu antiviralele pentru gripă. Tamiflu pentru adulţi nu mai este în farmacii de la începutul anului. Se mai găsesc în cantităţi foarte mici, cam 15 cutii, antivirale pentru gripă pentru copii. Am fost informaţi că se vor face aprovizionări cu antivirale generice, farmaciile au transmis deja comenzile”, a declarat, pentru Agerpres, Luiza Drăgoi.

Preşedinta Colegiului Farmaciştilor Olt a menţionat că în continuare este deficit la unele medicamente antitermice de import, dar se găsesc pentru acestea medicamente similare produse în România.

Farmaciile mai au deficit şi de suspensii cu antibiotic pentru copii, la unele medicamente de import pentru hipertensiune, pentru circulaţia periferică, soluţii nazale, soluţii pentru aerosoli.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Olt, Mihai Ungureanu, a precizat, luni, pentru Agerpres, că medicii de familie cunosc situaţia şi pentru a evita ca pacienţii să caute inutil unele medicamente le explică la eliberarea reţetelor cu ce pot fi înlocuite.

Medicul a punctat că în cazul antitermicelor, des utilizate de pacienţi în ultimele săptămâni în contextul virozelor, au fost deficitare cele de import, însă s-au găsit din cele produse în România.

Farmacist