În urma deciziei Comisiei Europene de a autoriza rapid, în 21 decembrie, primul vaccin sigur şi eficient destinat prevenirii COVID-19, Colegiul Medicilor din România recomandă vaccinarea împotriva COVID-19, potrivit unui comunicat de presă.


„Această autorizare era aşteptată de mult timp de către comunitatea ştiinţifică naţională, corpul medical şi populaţie, reprezentând o speranţă de limitare a răspândirii pandemiei produsă de virusul SARS-CoV-2 şi reîntoarcerea la normalitate. Profesioniştii din domeniul sănătăţii reprezintă segmentul din populaţie cel mai puternic afectat de consecinţele pandemiei, plătind un tribut dureros în lupta cu pandemia. Cu toate acestea, am fost mereu în prima linie acordând îngrijiri medicale, dar şi empatie şi compasiune pacienţilor şi familiilor suferinde. Resimţim în acest fel pe deplin povara acestei boli nemiloase. Vaccinarea este cea mai bună opţiune pe care o avem în acest moment la dispoziţie pentru a lupta cu această pandemie”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, citat în comunicat.

La rândul său, dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, secretar general al Colegiului Medicilor din România şi coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, spune că „acest vaccin reprezintă, din perspectiva mea, un instrument eficace în lupta cu această pandemie şi cred că este important ca noi, corpul medical, să ne informăm cu privire la dovezile ştiinţifice consecutive studiilor pentru acest vaccin şi să aducem aceste date corecte, cu transparenţă şi responsabilitate către pacienţii noştri. Susţin vaccinarea COVID-19 în România”.

Colegiul Medicilor din România salută autorizarea emisă de autorităţile europene competente şi recomandă corpului medical să se informeze din surse autorizate pentru a decide în cunoştinţă de cauză să se vaccineze, precum şi pentru a informa corect şi complet populaţia.

De asemenea, Colegiul Medicilor din România salută angajamentele asumate pentru livrarea în România, în cel mai scurt timp posibil, a primelor doze de vaccin, precum şi continuarea transporturilor regulate care să asigure vaccinarea populaţiei – cadre medicale şi populaţie generală – într-un interval optim de timp.

În acest sens, Colegiul Medicilor din România lansează un apel către autorităţi să asigure derularea în condiţii bune a acestei campanii de vaccinare fără precedent, ce se anunţă o adevărată provocare din punct de vedere logistic şi îşi oferă întreg sprijinul, în limitele competenţelor sale.

Colegiul Medicilor din România va urmări şi deciziile viitoare ale autorităţilor de resort privind noi vaccinuri care să contribuie la oprirea COVID-19 şi de asemenea îşi reafirmă sprijinul în oferirea de informaţii corecte, bazate pe dovezi ştiinţifice, referitoare la această pandemie, se mai arată în comunicatul de presă.

 

Medic