De Ziua Naţională a Transplantului, Colegiul Medicilor din România lansează un apel de înţelegere la nivelul societăţii, cu privire la tot ceea ce reprezintă transplantul de organe, dar şi un mesaj de susţinere privind dezvoltarea resursei umane implicate.


„Transplantul de organe reprezintă unica şansă la viaţă pentru o parte dintre pacienţii care nu mai au alte opţiuni pentru a trăi. Odată efectuat transplantul, pacienţii «renasc» şi pot duce o viaţă aproape normală. Se pot întoarce la activităţile lor, pot fi alături de cei dragi şi pot întoarce binele primit către societate”, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din România.

„Iar toate acestea, deoarece, de cealaltă parte, sunt persoane, familii care înţeleg conceptul de transplant de organe şi, trecând peste suferinţa lor, aleg să redea şansa la viaţă altor persoane”.

Activitatea de transplant este una deosebit de complexă şi sensibilă, ce se organizează permanent contracronometru şi care trebuie să se desfăşoare cu o precizie maximă. Pe lângă importanţa înţelegerii şi penetrării în cadrul societăţii a conceptului de transplant de organe, nu trebuie uitat că este nevoie de o resursă umană extrem de bine pregătită. În multe privinţe, transplantul de organe presupune şi echipe mixte, lucrul în echipă, colaborare între medici din diverse zone ale ţării, totul într-un interval de timp foarte bine stabilit.

„Este greu, într-adevăr, să ne imaginăm când suntem sănătoşi, ce se întâmplă cu  corpul nostru în eventualitatea în care suntem de acord cu donarea de organe. Dar, acest accept, această decizie este o decizie generoasă, o decizie superioară pentru condiţia umană. Există în această lume, atât oameni dragi, rude - pacienţi care aşteaptă cu disperare un organ eligibil - pentru a trăi. Educarea societăţii noastre cu privire la acest concept - transplantul de organe - se datorează în cea mai mare măsură medicilor implicaţi în transplant şi demersurilor organizaţiilor pacienţilor cu transplant şi, bineînţeles, unei părţi din societatea civilă. Se datorează activităţii medicilor care au făcut pionierat în România, cât şi succeselor medicilor care fac transplant astăzi, care se traduc prin vieţi salvate”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

CMR susţine dezvoltarea centrelor de transplant atât din punctul de vedere al infrastructurii, cât şi al personalului medical dedicat, dar şi ca acces transparent al pacienţilor la listele de aşteptare.

„Este importantă o monitorizare permanentă şi vizibilă în sisteme de date informatice a pacienţilor care au nevoie de transplant, monitorizarea organelor care sunt disponibile la nivel naţional, în timp real şi transparent. Pentru a da încredere activităţii de transplant trebuie să se asigure o transparenţă maximă”, a mai subliniat prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Donarea de organe în România depinde foate mult de felul în care sunt percepute transplantul şi rezultatele acestuia de către populaţie şi, obligatoriu, de transparenţă. „Însă, este nevoie şi de informaţii în această direcţie, de campanii de informare, astfel încât populaţia să înţeleagă şi să accepte că poate salva o viaţă sau chiar mai multe vieţi, dacă există compatibilitate, prin transplantul de organe”, se mai arată în comunicat.




Pediatru