Comisia Europeană a lansat Planul European privind Lupta cu Cancerul. Având ca punct de plecare noile tehnologii, cercetarea şi inovarea, Planul privind Lupta cu Cancerul stabileşte o nouă abordare a UE în ceea ce priveşte prevenirea şi tratamentul cancerului. Acesta va aborda întregul parcurs al bolii, de la prevenţie la calitatea vieţii pacienţilor cu cancer şi a supravieţuitorilor, concentrându-se asupra acţiunilor în care UE poate aduce cea mai mare valoare.


Planul European privind Lupta cu Cancerul este structurat în jurul a patru domenii-cheie de acţiune, cu 10 iniţiative importante şi acţiuni de sprijin multiple. Acesta va fi pus în aplicare utilizând întreaga gamă de instrumente de finanţare ale Comisiei, în valoare totală de 4 miliarde de euro, fiind alocate pentru acţiuni de combatere a cancerului, inclusiv din programul EU4Health, Orizont Europa şi programul Europa Digitală.

Prevenirea prin acţiuni care abordează factori de risc cheie, cum ar fi tutunul (cu scopul de a se asigura că mai puţin de 5% din populaţie utilizează tutun până în 2040), consumul nociv de alcool, poluarea mediului şi substanţele periculoase.

În plus, o campanie „HealthyLifestyle4All” va promova diete sănătoase şi activitatea fizică. Pentru a preveni cancerele cauzate de infecţia HPV, obiectivul Planului privind cancerul este de a vaccina cel puţin 90 % din populaţia ţintă de fete a UE şi de a creşte semnificativ vaccinarea băieţilor până în 2030.


Acţiuni legate de HPV

  • Iniţiativa privind vaccinarea: Cu fonduri dedicate în cadrul programului EU4Health şi al altor instrumente de finanţare, Planul european privind combaterea cancerului va sprijini eforturile statelor membre de a extinde vaccinarea împotriva HPV a fetelor şi băieţilor – pentru a elimina cancerul de col uterin şi alte tipuri de cancer cauzate de papilomavirusurile umane. Obiectivul este de a vaccina cel puţin 90 % din populaţia-ţintă de fete a UE şi de a creşte semnificativ vaccinarea băieţilor până în 2030. Statele membre vor juca un rol esenţial în îndeplinirea acestui obiectiv.
  • Iniţiativa privind screeningul: Elaborarea unui nou sistem de depistare a cancerului, astfel încât, până în 2025, 90% din populaţia-ţintă beneficiază de screening mamar, de cancer cervical şi colorectal.
  • Statele membre UE au o oportunitate unică de a accesa finanţare din partea UE pentru a îmbunătăţi accesul şi infrastructura pentru punerea în aplicare a programelor universale de vaccinare împotriva HPV, care vizează eliminarea şi o rată de acoperire vaccinală de 90% în rândul fetelor şi băieţilor.
  • Actualizarea codului european împotriva cancerului (pentru a include băieţii), care ar trebui promovat de Comisia Europeană, astfel încât cetăţenii să fie conştienţi de acest lucru.


Lupta cu HPV în România

În 2020, Ministerul Sănătăţii a reluat vaccinarea gratuită împotriva HPV. Programul a fost demarat în cabinetele medicilor de familie, fiind vaccinate fete cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, care depun cerere de vaccinare la medicii de familie. Până în prezent, au fost vaccinate 16.000 de fete. Anul acesta, programul continuă în acelaşi format, astfel că părinţii care doresc să îşi vaccineze fetele trebuie să solicite acest lucru medicilor de familie.

Anual, în România, peste 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi peste 1.700 pierd lupta cu boala. Totodată, HPV-ul provoacă anual şi alte 500 de alte tipuri de cancere: sunt estimate 53 de cazuri de cancer vulvar, 55 de cancer vaginal, 133 de cancer anal şi 256 de cancer orofaringian.


Oncolog