Conf. univ. dr. Mădălina Georgescu, medic ORL si redactor sef al revistei ORL.ro este inițiatorul proiectului ENTy. De la ideea medicului, studenții din Politehnică au realizat un dipozitiv care a primit marele premiu Microsoft Imagine Cup, cel mai râvnit trofeu mondial al tinerilor pasionați de tehnologie.

Anul acesta trofeul a fost câștigat de ENTy, aparatul care testează echilibrul, produs realizat de  o echipă de studenți de la Politehnica din București.

In interviul acordat ehealthromania.com conf. univ. dr. Mădălina Georgescu a vorbit despre ambiție, despre performanță, despre succes, despre tinerețe și profesionalism, despre viața de zi cu zi a celor care și-au făcut un deziderat din a face ceva pentru cei din jurul lor.

Reporter: De ce ați apelat la tehnologie?

Dr. Mădălina Georgescu: Pentru că tehnologia este foarte importantă în ziua de azi. Eu am făcut un liceu de matematică fizică, în familia mea se pune mare preț pe tehnologie, și atunci când ai o bună experiență clinică și crezi că ar fi un aparat bun la testele pe care trebuie să le faci clinic, de ce nu?!

Reporter: Cum arată aparatele care testează acum ceea ce face acum ENTy? ENTy este incredibil de mic…

Dr. Mădălina Georgescu: Aparatul despre care vorbim nu mai există. Nu mai există pe piață, deci nu avem cu ce compara. Aparatele care existau dădeau niște rezultate teoretice. Aparatele anterioare nu aveau niste normative, niște valori absolute la care să te poți raporta. Tocmai de aceea rezultatele erau subiective. Aceasta a și fost ideea de la care s-a plecat cu ENTy. Am vrut să avem o unitate de măsură pentru fiecare medic care face același test. În aceste condiții rezultatele sunt comparabile, atât pentru medic care poate vedea în evoluție pacientului, pentru că-i prescrie un tratament, cât și atunci când este vorba despre consultul interdisciplinar, în care medicul se bazează pe ceea ce fac alți medici și este foarte bine că au un rezultat care are niște normative și niște valori, care nu mai suportă discuție și atunci testul este obiectiv.

Reporter: Este vorba despre un aparat care testează capacitatea unui om de a sta în echilibru. Explicați-ne ca să înțelegem.

Dr. Mădălina Georgescu: Echilibrul este un proces complex. Trebuie să ai trei sisteme senzoriale care să funcționeze bine. Musculatura, cu informațiile pe care le primești din tălpi, pe care stai, vederea și urechea internă. Testele incluse în acest aparat ENTy sunt teste destinate funției urechii interne, ca și contribuție în menținerea echilibrului, pentru că aceste teste pe mine ca medic ORL mă interesează.

Ce înseamnă să nu amețim sau să nu avem tulburări de echilibru? Înseamnă ca atunci când ne învârtim, indiferent cât de repede ne învârtim să nu avem tulburări de echilibru. Este necesar ca imaginea să rămână stabilă pe retină, pentru că daca s-ar mișca pacientul ar avea senzația că lucrurile se mișcă și l-ar ameți și în al doilea rând să stăm drepți, stațiunea bipedă caracterizându-ne, și nu în ultimul rând să putem merge, să putem face orice mișcare fără să ne dezechilibrăm. Această capacitate a noastră de a ne menține echilibrul se bazează pe funcția urechii interne, pentru ca fiecare dintre noi are niște oscilații pe care trebuie să le avem, se numesc limite de oscilație, dar atâta timp când mișcându-ne centrul de greutate nu depășim aceste limite suntem în perfect echilibru și nu cădem. În momentul în care apare o leziune la nivelul urechii interne la nivelul aparatului vestibular, aceste oscilații sunt mai mari decât cele normale, și asta măsoară aparatul ENTy, și pentru că nu mai putem să stăm drepți oscilațiile sunt mai mari și în al doilea rând nu mai putem să mergem drept.

Dacă spre exemplu una din urechile interne nu funcționează bine – al doilea test pe care îl poate face ENTy – este ca pacientul să meargă pe loc două minute cu ochii închiși. Dacă merge pe loc nu mai are input-ul din tălpi la fel de stabil, pentru că merge, este cu ochii închiși, deci vederea nu contribuie la menținerea echilibrului și anunci echilibrul este exclusiv realizat de aparatul vestibular din urechea internă.  Și pacienții care au o leziune la urechea internă, deviază spre urechea cu probleme. Și asta se vede foarte bine pe graficul pe care aparatul îl scoate la finalul testării. Avem și o dovadă a testului și putem să măsurăm unghiul de rotație. Sigur există niște normative, niște limite de abatere, pentru că la testul acesta nimeni nu stă pe loc. Știm ceea ce este normal și astfel evaluam abaterile. O rotație mai mare spre stânga sau dreapta, probează o leziune vestibulară.

Pentru detalii accesati: ehealthromania.com