Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative (#APANRomania) organizează cea de-a şaptea ediţie a Conferinţei Naţionale pentru Persoanele cu Scleroză Multiplă - World MS Day 2024 la Hotel Pullman, Bucureşti, în data de 25 mai - un eveniment de referinţă dedicat celor afectaţi de această afecţiune neurologică complexă.
Conferinţa aduce împreună experţi din domeniul neurologiei, reabilitării medicale, suportului psihologic şi peste 120 membri ai comunităţii de pacienţi, într-un efort comun de a promova un parteneriat activ cu afecţiunea, adaptarea constantă şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, se arată într-un comunicat.
Diagnosticarea se realizează preponderent în intervalul de vârstă cuprins între 20 şi 40 de ani, conferind sclerozei multiple, printre altele, valenţa celei mai invalidante afecţiuni ale adultului tânăr. Supranumită şi „boala cu 1000 de feţe”, aceasta are simptome multiple care diferă de la o persoană la alta.
Se estimează că în România sunt aproximativ 14.000 persoane cu scleroză multiplă.
În cadrul conferinţei, vom avea prezentări susţinute de medici neurologi, care vor aduce la cunoştinţă ultimele descoperiri şi tratamente în domeniul sclerozei multiple. De asemenea, un medic specializat în reabilitare vă discuta despre importanţa programelor de recuperare medicală pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor. Un psihoterapeut specializat în suportul pacienţilor cu afecţiuni cronice vă aborda aspectele legate de sănătatea mentală şi emoţională, oferind strategii pentru gestionarea stresului şi a anxietăţii asociate sclerozei multiple, dar şi modalităţi de acceptare a diagnosticului.
Un reper important în desfăşurarea conferinţei va fi panelul de discuţii, format din pacienţi cu scleroză multiplă şi specialişti.
„Una dintre temele principale ale conferinţei este nevoia vitală de conectare şi de comunitate pentru persoanele afectate de scleroză multiplă. Într-o lume în continuă schimbare, unde informaţiile şi tratamentele evoluează rapid, este esenţial ca pacienţii să aibă acces la cele mai recente date şi să se simtă susţinuţi. Crearea unei comunităţi puternice poate contribui semnificativ la îmbunătăţirea stării de bine a pacienţilor, oferindu-le atât sprijin moral şi practic, cât şi facilitând schimbul de informaţii utile”, se subliniază.
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative oferă un cadru organizat şi resurse esenţiale pentru pacienţi şi familiile acestora.
„Prin această conferinţă, ne dorim să punem un accent deosebit pe ideea de a încuraja persoanele cu scleroză multiplă să facă un parteneriat cu afecţiunea, să accepte provocările acesteia şi să se adapteze constant pentru a îşi îmbunătăţi calitatea vieţii. Participanţii vor învăţa cum să integreze programele de reabilitare şi suportul psihologic în viaţa lor de zi cu zi, pentru a-şi maximiza potenţialul şi a-şi îmbunătăţi starea de bine”, a spus Eduard Pletea, vicepreşedinte APAN.