După o epidemie de supradoză din cauza consumului de opioide, Statele Unite se confruntă cu o nouă crize sanitară, cauzată de consumul de xilazină. În premieră, drogul a fost declarat „ameninţare emergentă”.


Substanţa este, la origine, un tranchilizant folosit pentru mamiferele mari. A fost autorizată din 1972 pentru uz veterinar, însă a fost deturnată de la scopul iniţial după anul 2000, fiind folosit pentu a provoca o senzaţie de euforie, informează Top Santé.

Supranumit „tranq drug”, drogul tranchilizant este, la ora actuală, responsabil pentru o treime din decesele prin supradoză din SUA.

Adesea amestecată cu fentanil, cu heroină, metamfetamină sau cu cocaină, xilazina potenţează efectul acestor substanţe psihoactive de 50 până la 100 de ori. Substanţa se poate procura uşor, inclusiv online, la preţul derizoriu de 6 dolari/kg.

În luna februarie a acestui an, Agenţia americană a medicamentului FDA a anunţat că va lua măsuri pentru restrângerea importului ilegal de xilazină.

 

Provoacă leziuni grave

Xilazina dă rapid dependenţă şi duce la o încetinire a respiraţiei, la o scădere a ritmului cardiac şi a temperaturii corporale până la niveluri critice, mortale chiar. Poate provoca leziuni grave şi plăgi cutanate care se infectează uşor şi care pot duce la amputaţie, dacă nu sunt tratate rapid.

Aspectul de piele necrozată, la fel şi mersul lent şi aplecat, toate efecte ale consumului acestei substanţe, i-au adus denumirea de „drog de zombi”. În anumite cazuri, xilazina poate duce la comă, urmată de deces.

 

Supradoza nu se tratează

Spre deosebire de fentanil sau de alte opioide, nu există niciun tratament în caz de supradoză cu xilazină. Naloxona, care se administrează în mod obişnuit în caz de supradoză, nu este eficace în cazul drogului de zombi.

Testele toxicologice de rutină nu pot detecta xilazina, avertizează autorităţile sanitare americane. Efectele secundare pot fi confundate cu cele date de opioide, distincţia dintre supradoza provocate de acestea din urmă şi dintre cea dată xilazină fiind greu de realizat.

În 2020, doar xilazina a fost responsabilă de 26% dintre decese prin supradoză în Pennsylvania şi de 20% în Maryland, statul vecin. Între 2010 şi 2015, xilazina a fost responsabilă de 2% dintre decese; în 2019, procentul a crescut la 31%.






Practica Veterinara