Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) lansează o hartă interactivă cu centrele de evaluare COVID-19, pentru a veni în sprijinul pacienţilor.


Harta poate fi deschisă de pe telefon şi laptop, se arată într-un comunicat. Accesată de pe telefon, cu localizarea deschisă, harta va arăta cele mai apropiate centre de locul în care se află utilizatorul.

„Recomand persoanelor care au un test COVID pozitiv să meargă la un centru de evaluare (...), pentru stabilirea unui tratament adecvat. (...) Evaluarea cât mai timpurie, după primirea rezultatului pozitiv, este cu atât mai importantă în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice care pot dezvolta complicaţii”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Pe durata pandemiei, bolile cronice s-au dovedit a fi un factor de risc important, ducând la decesul a peste 60.000 de persoane infectate, se arată în comunicat. Raportările Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că peste 93% din cei decedaţi aveau cel puţin o boală cronică din următoarele categorii: boli cardiovasculare (7 din 10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10) şi afecţiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din 10).




Alergologia