Fundaţia Renaşterea şi Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti (IOB), cu sprijinul MSD România, au inaugurat, pe 5 iunie, Copacul Luminii, o instalaţie urbană modernă. Se marchează astfel Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, celebrată pentru prima dată în România.


Instalaţia artistică este menită să transmită un mesaj de speranţă pacienţilor care trăiesc cu acest diagnostic, chiar în spaţiul în care se confruntă cu impactul bolii şi caută sensul poveştii lor oncologice, se arată într-un comunicat.

„Anual, peste 20.000 de internări în regim de spitalizare de lungă durată sunt înregistrate la Institutul nostru. Personalul IOB înţelege foarte bine ce înseamnă lupta pentru speranţă şi viaţă a pacienţilor noştri, pe parcursul fiecărei zile din cele peste 116.000 zile de spitalizare însumate, şi luptăm împreună cu ei, zi după zi. Dacă analizăm care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienţii ni se adresează, vedem că 6 din 10 (...) sunt legate de tumori ale sânului sau de patologii oncologice ale sistemului genital feminin (inclusiv cancer de col uterin)”, a spus dr. Bogdan Tănase, directorul IOB. „În prezent, ne confruntăm cu o creştere a complexităţii cazurilor oncologice, pe fondul pandemiei, pacienţii prezentându-se târziu la medic. Este foarte important să mergem la medic pentru investigaţii anuale, screening, întrucât depistarea precoce şi iniţierea la timp a tratamentului adecvat sunt esenţiale pentru a creşte şansa la viaţă, prin controlul eficace al cancerului”.

Creat de arhitectul Florin Cobuz şi echipa Nod Design Lab, Copacul Luminii este lucrat dintr-o combinaţie de metal şi plexiglas reciclat. Lumina pe care acesta o reflectă, la contactul cu razele soarelui, este o metaforă a speranţei de care pacienţii oncologic au nevoie pentru a parcurge calea de la diagnostic la tratament, se arată în comunicat.

Culorile frunzelor sunt la rândul lor o metaforă a tuturor nuanţelor pe care lupta împotriva cancerului le poate căpăta. Împreună cu razele soarelui, frunzele copacului creează o aură de lumină, simbol al energiei bune, de la care se pot încărca şi cei ce au nevoie de susţinere şi optimism.

„Cel mai adesea vorbim despre povara cancerului foarte tehnic, în cifre şi procente. Am dorit de această dată să aducem alături de pacienţi mesajul optimist pe care doar arta îl poate rosti cu atata sensibilitate şi creativitate. Instalaţia urbană Copacul Luminii este o metaforă a vieţii supravieţuitorilor de cancer şi a modului în care energia acestora se propagă în jur ca o aură, odată cu lumina zilei. Cu fiecare nou răsărit, ce echivalează cu ideea de speranţă, lumina supravieţuitorilor continuă să existe în acest spaţiu aproape magic. Această expresie artistică a speranţei poate susţine pacienţii nou diagnosticaţi să îşi redefinească experienţa cu cancerul, să accepte diagnosticul, să se adapteze şi să continue cu dârzenie confruntarea cu boala. Un diagnostic de cancer, astăzi, nu trebuie să fie o sentinţă”, a subliniat Mihaela Geoană, Preşedinte Fundaţia Renaşterea.

Proiectul urban Copacul Luminii face parte şi dintr-un demers amplu de mobilizare, pentru crearea unui ecosistem social de sprijin larg, pentru a îmbunătăţi calităţii vieţii pacienţilor oncologici. Susţinerea persoanelor cu cancer, atât la nivelul comunităţii, din partea familiei, prietenilor, colegilor, cât şi la nivelul societăţii în ansamblu este esenţială.

„În lupta cu cancerul e nevoie şi de metafore, de simboluri care sa dea speranţa şi să motiveze pacienţii de-a lungul parcursului lor oncologic complex şi de durată de cele mai multe ori. Este important ca pacienţii să ştie că progresul ştiinţific înregistrat în ultimele decade în tratarea cancerului este semnificativ şi că astăzi au acces la tratamente inovative pentru tot mai multe forme de cancer, care pot creşte supravieţuirea şi calitatea vieţii. Ca o paralelă cu arta, în spatele acestor noi tratamente stau nu doar rigoarea şi efortul, ci şi creativitatea cercetătorilor în a găsi abordari şi solutii terapeutice noi. Copacul Luminii canalizează speranţa pe care o avem cu toţii, pacienţi, medici, autorităţi, de a creşte supravieţuirea în cancer şi a reduce discrepanţele care există între România şi restul ţărilor europe în această privinţă”, a declarat Kostas Papagiannis, managing Director MSD Romania.




Oncolog