Doi oameni au murit din cauza gripei în sezonul 2019-2020, arată datele de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. În luna decembrie, numărul de infecţii respiratorii a crescut de la o săptămână la alta, iar medicii spun că vârful îmbolnăvirilor va fi în ianuarie, când temperaturile vor fi scăzute. De aceea, Asociaţia Pro Imunizare lansează din nou campania de informare „Protejează-ţi copilul împotriva gripei!”.

„Vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună şi sigură metodă de combatere a acestei boli cu potenţial deosebit de periculos care este gripa. Mai ales dacă ne referim la adolescenţi şi copii – două categorii foarte vulnerabile la îmbolnăvire – vaccinarea este foarte importantă deoarece discutăm despre două grupe de populaţie care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei şi al comunităţii. Prin vaccinarea antigripală a copiilor, îi protejăm pe ei şi întreaga familie, inclusiv pe adultul vârstnic, cu boală cronică”, a declarat dr. Alexis Cochino preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

Gripa are ca principale simptome febra, frisoanele, durerile de cap şi musculare, tusea, roşu în gât, greţuri şi lipsa poftei de mâncare. Datele statistice pentru acest sezon arată că rata de acoperire cu vaccin antigripal este de 6,8%  în populaţia generală şi 20,9% în grupele de risc. Acest lucru face ca România să rămână mult în urma ratei de acoperire recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit statisticilor raportate de INSP,  la 15 decembrie 2019, erau 177 de cazuri noi de gripă clinică, 33 de cazuri confirmate de laborator şi un prim deces asociat gripei. Între timp, a mai fost înregistrat şi un al doilea deces în cazul unei femei de 47 de ani.

Specialiştii de la Asociaţiei Pro Imunizare arată că cei mici sunt un factor important de răspândire a gripei în familie şi comunitate. „Îndemnul nostru pentru părinţi este să profite de existenţa vaccinurilor disponibile acum pe piaţă, să ceară toate informaţiile necesare de la medicul de familie şi să îşi vaccineze copiii şi adolescenţii. Activi în comunităţi mari (grădiniţă, şcoală), aceste categorii sunt printre cele mai vulnerabile în faţa gripei şi totodată unii dintre principalii transmiţători. Protejarea copiilor prin vaccinare este din acest punct de vedere metoda cea mai eficientă de protecţie a întregii familii”, a mai spus  dr. Alexis Cochino.

Anul acesta, vaccinurile gripale prezente în România sunt tetravalente, aşa cum recomandă OMS (au patru tulpini). Pentru copii şi adolescenţi este disponibil pentru prima dată şi vaccinul cu aplicare intranazală. Acesta se recomandă copiilor şi adolescenţilor cu vârste între 2 şi 18 ani şi este un vaccin tetravalent cu virus gripal viu atenuat care se absoarbe rapid în mucoasa nazală şi, chiar dacă copilul strănută imediat după administrare, vaccinul continuă să acţioneze. Ca orice vaccin şi acesta se administrează doar de către personalul medical.