Canada devina prima naţiune care aprobă vaccinarea cu serul Pfizer la copiii de peste 12 ani, în condiţiile în care 20% din cazurile de coronavirus din ţară se înregistrează la tinerii sub 19 ani. Sunt semne că Statele Unite vor lua, curând, o decizie asemănătoare.


Autorizarea unui prim vaccin în Canada, pentru prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19 la tinerii de peste 12 ani, marchează o luptă importantă împotriva pandemiei, a arătat dr. Supriya Sharma, consilier medical şef în cadrul Santé Canada – departamentul guvernamental responsabil pentru politicile de sănătate naţională. Ottawa devine astfel prima capitală din lume care aprobă vaccinarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani, arată publicaţia Le Parisien.

Dr. Supriya a mai precizat că Marea Britanie şi Uniunea Europeană examinează în acest moment aceleaşi date pe care le-a analizat şi Canada, pentru a lua o hotărâre privind vaccinarea adolescenţilor. O altă decizie urmează să vină din partea agenţiei americane a medicamentelor, FDA, legată de extinderea folosirii vaccinului anti-COVID pentru grupa de vârstă menţionată.

Autorizarea vaccinului vine ca urmare a rezultatelor unui vas studiu clinic, aflat în faza a treia, din Statele Unite, şi care a avut drept subiecţi peste 2.000 de copii de 12-15 ani. Datele au arătat că, după administrarea celei de-a doua doze, eficacitatea imunizării a fost de 100% la tineri, faţă de 90% la adulţi.

Autorităţile canadiene din domeniul sănătăţii au precizat că Pfizer şi alţi producători omologaţi de vaccinuri anti-COVID desfăşoară sau au intenţia de a desfăşura studii similare inclusiv la copii cu vârsta sub 11 ani.

Miercuri, 5 mai, Canada număra peste 1,2 milioane de infectări cu coronavirus, de la începutul pandemiei, şi peste 24.000 de morţi. Unul din trei canadieni a primit o doză de vaccin.

De la începutul pandemiei, circa 20% din cazurile de îmbolnăviri COVID-19 din Canada au fost detectate la persoane sub 19 ani. Se speră ca vaccinarea tinerilor va duce la întoarcerea la o viaţă normală.


Pediatru