Statul român acordă sprijin Republicii Tunisia, puternic afectată de creşterea infectărilor cu SARS-CoV-2, derulând o misiune externă complexă. Aceasta e caracterizată prin deplasarea unei echipe de medici şi asistenţi într-o unitatea spitalicească din Tunisia, acordarea de echipamente medicale de necesitate imediată, respectiv de vaccinuri împotriva COVID-19.


Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Republica Tunisia pentru acordarea de asistenţă internaţională, se arată pe pagina de Facebook a DSU.

O echipă formată din 13 cadre medicale ( 5 medici şi 8 asistenţi ) va sprijini personalul sanitar tunisian pentru 21 de zile, în lupta cu situaţia generată de creşterea exponenţială a numărului de noi cazuri pozitive SARS-CoV-2. La această misiune vor participa doi ofiţeri din cadrul DSU - Direcţia Generală Protecţie Civilă şi un ofiţer din cadrul IGSU, însărcinaţi cu dublă responsabilitate: coordonarea întregii misiuni, respectiv asigurarea unei legături permanente cu autorităţile sanitare şi de protecţie civilă din Tunisia.

Totodată, 22.240 măşti FFP2 şi FFP3, 203.000 măşti chirurgicale şi 50.400 teste antigen vor fi donate, cu titlul gratuit, cadrelor medicale tunisiene, în scopul asigurării protecţiei acestora împotriva coronavirusul SARS-CoV-2.

De asemenea, 188.000 de doze de vaccin Astra Zeneca  vor fi  acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, autoritătilor tunisiene. Acestea  reprezintă doze achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către Compania Astra Zeneca, prin acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătăţii cu Comisia Europeană.

 

Farmacist