Trei sferturi dintre unităţile de învăţământ din judeţul Covasna vor funcţiona săptămâna aceasta în sistem online, pentru că rata de vaccinare anti-COVID a angajaţilor nu depăşeşte 60%.


Potrivit datelor postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Covasna şi preluate de Agerpres, doar 83 din cele 297 de şcoli şi grădiniţe din judeţ şi-au reluat activitatea în sălile de clase începând de luni.

Pe listă figurează 12 unităţi de învăţământ cu rata de vaccinare de 100%, dar şi 34 de unităţi cu rata de vaccinare zero.

Inspectorul şcolar general, Kiss Imre, a explicat că este vorba cu precădere despre şcoli sau grădiniţe cu un număr mic de angajaţi.

„Spre exemplu, dacă într-o grădiniţă există doi angajaţi, educatoarea şi femeia de serviciu, şi ambele s-au vaccinat, atunci, normal, rata este de 100%, dacă nu, atunci, desigur, este zero la sută şi se învaţă în continuare în sistem online”, a declarat Kiss Imre.

El a mai adăugat că şi în rândul cadrelor didactice din judeţul Covasna există nemulţumiri legate de testarea anti-COVID-19 a elevilor care frecventează cursurile în sistem clasic.

„Se face testarea într-o oră şi obligatoriu dimineaţa, şi atunci apar o serie de probleme, pentru că există diferenţe între şcolile mari şi şcolile mici. Una e să împarţi 1.000 de teste şi alta 100 sau 10 (...) Ce faci cu clasele profesionale care au practică la ora 8 şi trebuie să fie la fabrică? (...) Unele cadre didactice spun că e dezgustător, că testarea nu intră în fişa postului. Alţii se revoltă pentru că, spre exemplu, au o singură oră de istorie pe săptămână şi în ora aia trebuie să facă testarea. Deci, sunt multe probleme, aşteptăm să se clarifice”, a mai spus inspectorul şcolar general.


Pediatru