Pe platoul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a avut loc primirea echipei medicale din Republica Moldova, formată din 22 medici şi asistenţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, şi din 8 paramedici şi 1 medic SMURD din cadrul IGSU Republica Moldova. Totodată, un ofiţer din cadrul IGSU Republica Moldova va sprijini, din punct de vedere logistic, această misiune.


Echipa medicală, formată din personal specializat, îi va sprijini pe omologii români, în vederea acordării asistenţei medicale de specialitate pacienţilor pozitivi SARS-CoV-2, se arată pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

„Relaţiile bilaterale strâns legate între România şi Republica Moldova continuă să urmărească, de o manieră prioritară, acordarea de sprijin comun, la nevoie, în spiritul relaţiei speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură”, se mai arată în postare.

Această misiune de sprijin se desfăşoară sub egida Uniunii Europene, prin instrumentul de finantare ESI (Emergency Support Instrument).

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, printr-o hotărâre, oferta de asistenţă internaţională a Republicii Moldova, informează şi Agerpres.

Potrivit HCNSU nr. 89/2021, repartizarea echipajelor medicale şi a personalului medical, precum şi stabilirea unităţilor în care îşi vor desfăşura activitatea se va realiza prin Ordin al comandatului acţiunii - şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Prin aceeaşi hotărâre, Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România sunt abilitate să emită în regim de urgenţă documentele necesare membrilor echipei din Republica Moldova, pentru a putea lucra temporar în ţara noastră.

Sursă foto: Facebook Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă


Pediatru