Pe 14 octombrie au fost transferaţi în Ungaria primii pacienţi români infectaţi cu SARS-CoV-2 şi aflaţi în stare critică, anunţă Ministerul Sănătăţii.


Dintre cei 10 pacienţi transferaţi, 8 au fost internaţi la UPU, în unităţi sanitare din Bucureşti şi Timişoara, se spune într-un comunicat.

Bolnavii pot fi transportaţi şi necesită asistenţă medicală de specialitate într-o secţie de anestezie-terapie intensivă.

Un număr de 5 pacienţi vor ajunge în Centrul universitar Szeged, iar ceilalţi 5 în Centrul universitar Debrecen, se mai arată în comunicat. Pacienţii vor fi monitorizaţi pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.

În unităţile din cele două centre universitare a fost trimis personal medical din România, pentru a asigura sprijinul necesar operaţiunilor.

„Mulţumim vecinilor noştri pentru colaborare şi sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Şi noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienţi aflaţi în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged şi Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.
 

 

Oncolog