Danemarca devine prima ţară din Uniunea Europeană care autorizează molnupiravir, pastila anti-COVID-19 dezvoltată de grupul farmaceutic american Merck, pentru pacienţii din grupele de risc.


Comercializat sub numele de Lagevrio, medicamentul cu administrare orală a fost aprobat la jumătatea lunii noiembrie de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru utilizare în regim de urgenţă, înainte ca tratamentul să primească o autorizare oficială de lansare pe piaţă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Lagevrio este autorizat din noiembrie în Marea Britanie şi în curs de autorizare în Statele Unite, însă rezultatele finale ale unui studiu clinic, mai puţin bune decât cele intermediare, au făcut multe ţări să aştepte înainte de a emite astfel de autorizări.

„Recomandăm tratamentul cu aceste pastile pentru că noi credem că avantajele sunt mai mari decât inconvenientele pentru pacienţii care prezintă cele mai mari riscuri de a dezvolta forme grave de COVID-19”, a declarat o reprezentantă a Agenţiei naţionale de sănătate (SST) din Danemarca, Kirstine Moll Harboe, într-un comunicat.

Specialiştii SST sunt „pe deplin conştienţi” că este vorba despre un tratament nou şi neaprobat, despre care nu deţin încă foarte multe informaţii. Ei susţin că vor monitoriza cu mare atenţie efectele generate de pastila Merck.

Danemarca foloseşte toate mijloacele pe care le deţine pentru a face faţă unui val record de cazuri de COVID-19 şi unei recrudescenţe a pandemiei, provocată de noua variantă Omicron.

„Sperăm că acest tratament va contribui la reducerea numărului de spitalizări pentru pacienţii care prezintă un risc sporit de a dezvolta o formă gravă a bolii”, a adăugat Kirstine Moll Harboe.

Rezultatele complete ale studiului clinic realizat de Merck, comunicate pe 26 noiembrie, arată o eficacitate mai puţin bună decât cea anunţată în baza unor date intermediare, arată AFP.

Potrivit rezultatelor complete, pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Merck reduce cu doar 30% - nu cu 50%, aşa cum s-a anunţat iniţial - rata de spitalizare şi de deces în rândul pacienţilor din grupele de risc care au primit tratamentul la scurt timp după infectare.

Pe 9 decembrie, Franţa a refuzat să autorizeze tratamentul, considerând că acesta nu este suficient de eficace.

Norvegia a semnat recent un acord bilateral cu Merck, pentru a-şi asigura livrări rapide de Molnupiravir, însă aşteaptă deocamdată autorizarea finală din partea EMA pentru a aproba, la rândul ei, acest tratament.

 

Farmacist