Piaţa serviciilor medicale private a „explodat” în ultimele două decenii, deşi sistemul de sănătate din România oferă acces gratuit la servicii medicale de stat. Un studiu privind percepţia românilor asupra calităţii serviciilor medicale din mediul urban, realizat în noiembrie 2019, explică această creştere spectaculoasă a serviciilor medicale private.

Rezultatele arată că piaţa serviciilor medicale private este încă în continuă creştere, mai ales datorită tinerilor care beneficiază de asigurări private din partea angajatorilor. Alte motive pentru care sunt preferate clinicile private includ curăţenia, confortul, timpul scurt de investigaţie şi faptul că pacienţii se simt mai respectaţi. Spitalele şi policlinicile de stat au avantajul costului redus şi beneficiază de încrederea oamenilor în capacităţile personalului medical. Dar, încrederea oamenilor înregistrează aproximativ acelaşi procentaj şi în personalul medical din zona privată. Explicaţia este simplă, legată de faptul că pacienţii ştiu că majoritatea medicilor activează în ambele sisteme.

Servicii medicale de stat vs. servicii medicale private

Deşi aproape toţi cetăţenii români au dreptul să beneficieze de servicii medicale gratuite, 30% dintre cei intervievaţi au declarat că apelează mai frecvent la servicii private, procentul fiind chiar mai mare (43,1%) în rândul tinerilor sub 25 de ani şi a celor care locuiesc în Bucureşti-Ilfov (42,2%).

Spitalele de stat sunt preferate, în general, de persoanele de peste 35 de ani, mai mult de bărbaţi şi de locuitori ai zonelor Transilvania (75,5%), Moldova (74,4%) şi Banat-Crişana (72%). Motivaţiile celor care aleg această variantă (68,3%) sunt de ordin financiar. Costul este singurul atribut pozitiv al serviciilor de stat.

Serviciile medicale private au numeroase puncte forte, printre care curăţenia (81%), respectul primit de pacient (75%), timpul scurt în care se derulează investigaţiile (74,7%), medici mai profesionişti (57,5%) şi încredere generală (51%).

Dacă nu ar exista costuri destul de prohibitive pentru anumite categorii sociale, românii ar apela mult mai mult la serviciile private, dar mai ales tinerii între 25 si 34 de ani (76%).

Sistemul medical, încotro?

Datele studiului arată că piaţa serviciilor medicale private este în creştere şi că noile generaţii sunt dispuse să plătească pentru acestea. Având în vedere tendinţa de îmbătrânire accelerată a populaţiei, este posibil ca nevoia de servicii medicale să fie din ce în ce mai mult acoperită de segmentul privat, în condiţiile în care cel de stat nu este întreţinut, se degradează şi nu oferă calitate şi promptitudine. 

La studiul realizat de Reveal Marketing Research, au luat parte 845 de respondenţi, 443 de femei si 402 bărbaţi, cu vârsta de peste 18 ani.