O statistică publicată de revista The Lancet arată că dintr-un grup de 52 de pacienţi ajunşi la terapie intensivă, în urma infectării cu coronavirus, 32 aveau boli cerebrovasculare sau diabet. Statistica a fost realizată pe baza cercetărilor realizate de medicul chinez Xiaobo Yang din Wuhan.

Un alt studiu care a inclus 1.099 pacienţi cu COVID-19 confirmat arată că 173 de pacienţi aveau comorbidităţi, precum hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli coronariene şi boli cerebrovasculare.

Tot The Lancet publică date despre un alt treilea studiu în care se arată că, din 140 de pacienţi care au fost internaţi la spital cu COVID-19, 30% au avut hipertensiune arterială şi 12% diabet.

Comorbidităţile raportate în aceste trei studii la pacienţii infectaţi cu coronavirus sunt deseori tratate cu inhibitori ai enzimei convertoare de angiotensină (ACE), arată analiza realizată de medicii Lei Fang, George Karakiulakis şi Michael Roth, publicată de The Lancet.

O explicaţie pentru gravitatea mai mare a virusului în cazul pacienţilor cu comorbidităţi ar fi că coronavirusurile patogene umane (sindromul respirator acut sever coronavirus (SARS-CoV şi SARS-CoV-2) se leagă de celulele ţintă ale acestora prin intermediul enzimei convertoare de angiotensină 2 (ACE2), care este exprimată de celulele epiteliale ale plămânului, intestinului, rinichilor şi de vasele de sânge. Astfel, dimensiunea ACE2 este mărită substanţial la pacienţii cu diabet de tip 1 sau de tip 2, care sunt trataţi cu inhibitori ACE şi blocanţi ai receptorilor de tip I angiotensină II (ARB). Hipertensiunea arterială este, de asemenea, tratată cu inhibitori de ACE şi ARB, ceea ce duce la o regrupare a ACE2. ACE2 poate fi crescut şi prin tiazolidiniones şi ibuprofen.

Experţii medicali arată că tratamentul pentru diabet şi hipertensiune cu medicamente care stimulează ACE2 creşte riscul de a dezvolta coronavirus în formă severă şi fatală.