Un pacient în vârstă de 49 de ani, sportiv de performanţă, a fost operat în premieră judeţeană la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Bihor, fiindu-i implantat un defibrilator cardiac subcutan.


În anul 2024, în cadrul unităţii medicale au fost implantate 153 de defibrilatoare şi stimulatoare cardiace, informează Agerpres.

„Procedura a reprezentat o premieră medicală la nivelul judeţului Bihor, aceasta practicându-se doar în centrele mari din ţară. Acest tip de defibrilator cardiac subcutan face parte dintr-o generaţie nouă de aparate, prezentând riscuri reduse pentru pacient. Defibrilatorul intern este cea mai eficientă şi sigură metodă pentru oprirea aritmiilor. Acesta este un dispozitiv electronic care monitorizează în mod continuu semnalele electrice ale cordului. Atunci când detectează un ritm neobişnuit de rapid şi neregulat, care are potenţialul de a declanşa un stop cardiac, acesta emite o descărcare electrică scurtă, dar puternică, care restaurează ritmul normal. Dispozitivul de aproximativ 10/7 cm este implantat la nivelul peretelui toracic, subclavicular, într-un buzunar creat sub piele. Această performanţă a fost posibilă graţie bunei colaborări dintre Secţia Clinică Cardiologie şi Secţia Clinică ATI I”, a precizat purtătorul de cuvânt al SCJU, Lisa Crăiuţ.

Pacientul a ajuns iniţial la spital în luna aprilie, în urma unui stop cardio-respirator care a survenit la sala de forţă. În urma resuscitării cu succes în afara spitalului, acesta a fost internat de urgenţă pe Secţia Clinică ATI I, unde i s-a efectuat protocolul de diagnostic, inclusiv coronografia de urgenţă. Pacientul prezenta un risc crescut de a face încă un stop cardio-respirator prin aritmii ventriculare. Acestea sunt tulburări de ritm cardiac, care determină un ritm rapid al inimii şi care pot opri inima. Astfel, pentru a preveni moartea subită cardiacă, medicii i-au recomandat pacientului implantarea unui defibrilator cardiac intern.

Bărbatul a hotărât să revină pentru intervenţia recomandată abia câteva luni mai târziu. În urma evaluării, echipa medicală a decis implantarea unui defibrilator cardiac subcutan. Pentru a confirma eligibilitatea pacientului, acestuia i s-au făcut măsurători specifice, precum dimensiunea toracelui şi alţi vectori specifici de electrofiziologie. În comparaţie cu defibrilatorul clasic intravascular şi intracardiac, acesta este implantat subcutan, evitându-se astfel riscul de infecţie şi de ruptură de sondă. Conform ghidurilor de specialitate, defibrilatorul cardiac subcutan este indicat la pacienţii tineri care nu au nevoie de pacing (stimulare ventriculară).

În contextul în care pacientul practica sportul de performanţă, era important să se evite riscul potenţial de ruptură de sondă. În cazul unui defibrilator clasic, sonda care conectează bateria aparatului cu inima se poate rupe, riscul fiind mai mare în cazul unui atlet de performanţă, datorită mişcărilor specifice sportului practicat.

La data de 6 septembrie, a avut loc intervenţia de implantare a defibrilatorului. Aceasta s-a desfăşurat în sala de electrofiziologie, sub control fluoroscopic, ceea ce presupune efectuarea unei proceduri imagistice prin care se obţin imagini în timp real cu ajutorul razelor X. Intervenţia a decurs bine şi a durat trei ore.

Echipa operatorie a fost compusă din dr. Dinu Andrei Dragomir, medic primar cardiologie, dr. Diana Opincariu, medic specialist cardiologie, dr. Andras Mester, medic specialist cardiologie şi medicul curant al pacientului, cu susţinerea medicului şef de secţie Secţia Clinică Cardiologie I, prof. univ. dr. Mircea-Ioachim Popescu, a medicului coordonator al Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac şi Cardiologie Intervenţională, dr. Virgil Popa şi a proctorului dr. Zoltan Som, medic cardiolog şi electrofiziologist din Budapesta.

Echipa de anestezie a fost compusă din dr. Tunde Lucza, medic primar ATI, şi dr. Dan Angelescu, medic rezident ATI, sub coordonarea medicului şef al Secţiei Clinice ATI I, conf. univ. dr. Carmen Pantiş. Medicii au fost sprijiniţi de echipa de asistente din cadrul Laboratorului de angiografie, cateterism cardiac şi cardiologie intrevenţională, Viorica Oprescu şi Loredana Ciocan.

Sursă foto: Facebook Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor – Oradea






Medic