S-au incheiat lucrările primei ediţii a Congresului Mondial al Salvatorilor cu Drone. Instituţii, asociaţii, organizaţii profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării, din peste 60 de ţări, de pe toate continentele, şi-au trimis reprezentanţi pentru a lua contact cu ultimele studii şi cercetări în domeniu.


Congresul - cel mai mare eveniment de profil organizat la nivel mondial - s-a desfasurat la Paris, în Cité des Sciences et de l'Industrie, şi a reprezentat o oportunitate pentru salvatorii  din întreaga lume de a realiza schimburi de informaţii şi experienţă, se arată pe pagina de Facebook a Salvamont România. Participanţii au venit cu idei pentru a pune la punct a unui sistem cât mai performant de salvare care, pe lângă reuşita intervenţiei, să ofere siguranţă maximă atât pentru victimă, cât şi pentru salvator.

Delegaţia Salvamont România a fost alcătuită din reprezentanţi ai serviciilor Salvamont din Gorj, Braşov, Harghita şi Prahova, alături de Ciprian Zamfirescu, voluntar Salvamont şi reprezentant al Vodafone - partenerului de tehnologie al Salvamont.

Comitetul Internaţional de Salvare cu Drone a aprobat, spre a fi prezentat în plenul manifestării, materialul propus de Salvamont România.

Prezentarea „Dronele – noi perspective în salvarea montană” a fost realizată şi susţinută de Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România şi Ciprian Zamfirescu, Digital Transformation & Innovation Manager în cadrul Vodafone România.

Materialul a descris cele două soluţii implementate în acest an de Salvamont România, unice la nivel mondial: asigurarea semnalului de telefonie mobilă şi internet în zonele montane izolate cu ajutorul unui sistem digital complex sol-aer (dronă, antenă RF, mini-remorcă, antenă satelit) şi Centrul Naţional de Analiză Date Salvamont - Vodafone, unde sunt prelucrate fotogramele capturate de drone. Aceste soluţii s-au dovedit a fi un pas înainte în salvarea montană şi o cale prin care inteligenţa artificială şi tehnologia de ultimă generaţie pot salva vieţi.

„Realizările obţinute şi ritmul deosebit de dezvoltare în acest domeniu au dus la nominalizarea Salvamont România la două dintre cele 8 secţiuni de premiere, Salvamont România urcând pe cea mai înaltă treaptă de premiere la acesta prestigioasă întrunire”, se arată în postare.

Salvamont România este singura structura de salvare din ţara noastră membră cu drepturi depline în cele trei mari organizaţii de salvare: Comitetul Internaţional de Salvare montană CISA IKAR, Federaţia Internaţională a Patrulelor de Schi (FIPS) şi Organizaţia internaţională a salvatorilor cu drone (International Emergency Drone Organisation, IEDO). 

Sursă foto: Facebook Salvamont România - Dispeceratul Naţional Salvamont



Pediatru