Diabetul zaharat, supranumit „boala secolului 21”, afectează 11,6%  din populația totală a României conform studiului Predatorr încheiat în 2013. În ultimii cinci ani am asistat la o creştere cu aproape 40% a numărului de amputaţii efectuate la pacienţi cu diabet zaharat, cu o medie de 62 de amputaţii pe zi.

„Cauza principală pentru diabetul de tip 2 este stilul nostru de viață, care nu este sănătos deloc”, explică prof. dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. „Mâncăm mult mai mult decât avem nevoie, se produce o supraalimentație pe termen lung. Mâncarea a devenit mai mult decât o necesitate, este un obicei social, este o afacere, până la urmă. ”

Prof. dr. Serafinceanu subliniază că este necesar un efort de echipă pentru a preveni și ameliora efectele acestei boli și că oricine își imaginează că poate să facă managementul diabetului zaharat de tip 2 singur greșește profund. „Diabetul trebuie, în mod obligatoriu, abordat multidisciplinar. Diabetul nu este o boală, este o lume.Trebuie o echipă. Acum, problema cu echipa în România este foarte dificilă pentru că…avem o problemă cu <Cine-i șeful?>. Și atunci, toată lumea încearcă să își asume decizia și nu să o discute într-un colectiv. Și asta pentru pacientul cu diabet zaharat, în special, nu e bine. Sunt foarte surprins de ce crede un nefrolog sau un dermatolog sau un neurolog despre pacienții cu diabet zaharat. Și poate că ei au dreptate, cel puțin din punctul lor de vedere.”

Într-o abordare similară și bazată pe prevenire crede și profesorul emerit Lars Ryden, departamentul de cardiologie al Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia. „Acești pacienți diabetici sunt complecși. Au diferite tipuri de probleme care pot fi trate de diferiți specialiști, dar o echipă de doctori oferă o mai bună abordare, în acest caz. Prevenirea bolii ar trebui să fie piatra de temelie în orice specializare. Doctorii chinezi, cu 1000 de ani înainte de Hristos, aveau o zicală <Medicii mediocri tratează boala, un doctor excelent previne apariția ei>”.

Marea Britanie urmează să introducă începând cu 2018 „taxa pe zahăr” pentru băuturilor răcoritoare, banii fiind reinvestiţi în sportul din şcoli pentru combaterea obezităţii în rândul copiilor. Petiția în acest sens a fost lansată de celebrul bucătar Jamie Oliver, care se declară încântat că inițiativa sa şi campaniile derulate în ultimii ani au dat roade. Băuturile scutite de plata taxei vor fi sucurile naturale din fructe (fresh-urile) şi băuturile pe bază de lapte.

„Nu cred că este suficient”, comentează preşedintele Societăţii Române de Diabet, prof. dr. Cristian Serafinceanu. „Niciodată prohibiția sau creșterea costului nu a avut rezultate spectaculoase. Să ne gândim la prohibiția la alcool în anii ’30 în Statele Unite. O să vedem acum la ce o să ducă prohibiția la tutun. Deci, nu cred că măsurile administrative sunt cele mai eficente, dar acești pași mici de convingere, de educare prin mass-media chiar au efecte pe termen lung.”

Informarea și educarea populației, din punct de vedere medical, este o afacere pe termen foarte lung. „Americanii au început acum 60 de ani programul de educație pentru scăderea colesterolului și a început să dea rezultate în ultimii 10-15 ani”, completează prof. dr. Cristian Serafinceanu.

Grăsimea abdominală poate indica, de multe ori, un sindrom metabolic, deci un prediabet. Această depunere ectopică de grăsime pe abdomen crește riscul de diabet zaharat, probleme cardiovasculare, AVC, osteoporoză, Alzheimer, cancer colorectal și hipertensiune. Specialiștii recomandă un stil de viață sănătos, activ pentru a preveni obezitatea și diabetul.

„Este o maladie a întregii sociețăți. Sunt mulți factori genetici în corelație cu diabetul zaharat, dar de vină este și stilul nostru de viață”, susține dr. Eberhard Stand, fost președinte al Asociației Germane de Diabet. „Tuturor ne place mâncarea, ne plac băuturile cu calorii, facem cumpărături online în loc să ne deplasăm până la magazin, ne ducem copii la școală cu mașina în loc să mergem pe jos. Deci, oamenii nu fac suficientă mișcare și consumă multe calorii în exces. Aceasta este o schimbare a stilului de viață pe care întreaga societate trebuie să o ia în serios, inclusive politicienilor. Nu este o problemă doar a diabeticilor.”