Consecinţele extenuării profesioniştilor din domeniul medical în perioada pandemiei de COVID -19 au fost „extrem de severe”, a declarat consilierul prezidenţial Diana Păun, la a 11-a ediţie a Aspen Healthcare Summit, un eveniment al Institutului Aspen Romania.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă şi arată cât de important este ca medicul să fie privit în primul rând ca om, a spus Diana Păun, citată de Agerpres.

„Consecinţele în zona burnoutului post-pandemic au fost extrem de severe, se vede în numărul de depresii, în numărul de sinucideri înregistrate în rândul personalului medical, inclusiv în ţara noastră”, a arătat ea.

Consilierul prezidenţial s-a referit la raportul regional „Sănătatea şi forţa de muncă de îngrijire în Europa”, care prezintă 10 direcţii de intervenţie.

„Trebuie să ne preocupăm să investim în sănătatea fizică şi mentală a lucrătorilor noştri”, a adăugat Păun.

În acest context, ea s-a referit la un plan de resurse umane din domeniul sănătăţii.

„Din păcate, până la ora actuală nu avem, din nefericire, o strategie clară care să urmărească pregătirea şi distribuirea forţei de muncă în funcţie de maparea nevoilor de la nivel naţional şi în funcţie de ieşirile din sistem, dar, din câte cunosc, la acest moment, Ministerul Sănătăţii împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii lucrează la un astfel de plan naţional. De altfel, reforma resurselor umane (...) reprezintă pilon în PNRR-ul pentru Sănătate”, a adăugat consilierul prezidenţial.

Psihiatru (2)