Doar 0,33% din populaţia României este înscrisă în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Specialiştii spun că şansa de a găsi un donator compatibil pentru cei 33% din pacienţii pentru care nu există donatori compatibili niciunde în Registrele internaţionale, este ca peste 5% din populaţia României să se înscrie în acest registru.


„În prezent, numai 0,33% din populaţia României este înscrisă în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice, iar acest procent este foarte mic, comparativ cu alte ţări: Germania - 9%, Israel - 12%, Cipru - 13%, iar cifrele arată că astăzi 5% din populaţia lumii este înscrisă în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice”, precizează Societatea Română de Transplant Medular într-un comunicat de presă.

Potrivit Societăţii Române de Transplant Medular, la fiecare 3 minute cineva, în lume, este diagnosticat cu un cancer de sânge şi ultima şansă de supravieţuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit.

„În mentalul colectiv ar trebui să conştientizăm că fiecare dintre noi ar putea dezvolta la un moment dat astfel de afecţiuni grave şi că viaţa ne poate fi condiţionată de un transplant de celule stem hematopoietice, iar o şansă reală poate veni din rândul celor înregistraţi în bazele de date naţionale sau internaţionale ale donatorilor. (...) În ceea ce priveşte numărul donatorilor aflaţi în baza noastră de date, putem spune că suntem cum mult sub nivelul mediei registrelor internaţionale de profil, dar cele mai recente date relevă un trend ascendent din perspectiva percepţiei şi acceptării în rândul populaţiei din România legate de gravitatea unor astfel de boli hematologice şi de implicarea reală într-un posibil proces de donare”, a declarat prof. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular din România.

Potrivit studiilor, doar pentru 67% dintre pacienţii din România care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit se găseşte un donator pereche cu care să fie compatibil genetic, în timp ce pentru 96% dintre donatorii compatibili cu pacienţii din România care au beneficiat de transplant, donatorii compatibili au fost din Registrele internaţionale şi doar 4% din Registrul naţional.

„Este extrem de important să dăm o atenţie sporită în ceea ce înseamnă creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registrul din România, din toate zonele ţării, care măreşte considerabil şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe, iar şansa de a găsi un donator compatibil, pentru cei 33% dintre pacienţii pentru care nu există donatori compatibili niciunde în Registrele internaţionale, este ca peste 5% din populaţia României să se înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH)”, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, director general al RNDVCSH.

Conform aceleiaşi surse, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este interconectat cu registre ale donatorilor de celule stem hematopoietice din alte 59 de ţări, de pe toate continentele, care împreună numără peste 37 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice şi, cu toate acestea, pentru 8% din pacienţii din întreaga lume care au nevoie de un transplant nu s-a găsit donator.