În spitalele de stat sunt doar 42 de aparate RMN (rezonanţă magnetică nucleară), alte trei astfel de aparate fiind într-un laborator medical, un ambulatoriu de spital şi un centru medical de specialitate. Însă, sectorul medical privat dispune de 71 de aparate RMN, arată o analiză a Ziarului Financiar pe baza datelor dintr-un raport de la Statistică.

Cei mai mulţi pacienţi care au nevoie de o investigaţie RMN scot bani din buzunar, între 500 şi 900 de lei pe investigaţie, dat fiind că în spitalele de stat fie nu găsesc un astfel de aparat, fie găsesc un aparat al unui operator privat, în ciuda faptului că plătesc contribuţii la sănătate.

Sectorul public de sănătate a avut anul trecut 3,9 milioane de pacienţi internaţi în spitale, în timp ce la privat au fost doar 193.000 de pacienţi internaţi, potrivit Ziarului Financiar.

„Avem aparat RMN, în asociere public-privat. Hiperdia (operator privat preluat de Affidea - n. red.) a venit cu aparatul, noi cu spaţiul şi cu medicii”, explică Doina Dimulescu, directorul general al spitalului Elias din Capitală. „Pacienţii internaţi în spital care au nevoie de RMN nu plătesc, dar cei care ajung în ambulatoriu şi fac RMN plătesc sau aşteaptă câteva săptămâni pentru un loc cu bilet de trimitere. Fondurile de la Casă se termină repede. Un astfel de aparat este esenţial în stabilirea diagnosticului, orice spital judeţean ar trebui să aibă un aparat RMN.”

Aparatele RMN costă circa 1 - 1,5 mil. euro bucata, potrivit datelor din piaţă, și sunt elementare în stabilirea unui diagnostic cât mai relevant în cazul pacienţilor cu patologii particulare, ce ţin de neurologie, oncologie, cardiologie sau alte specialităţi.

 

Sursa: Ziarul Financiar