Doina Ionescu, anterior manager al companiei farmaceutice Merck Serono pentru Europa Centrală şi de Est, a fost numită Head of Commercial Operations peste trei continente, în regiunea EMEA (Europa, Africa şi Orientul Mijlociu).

“Munca de Head of Commercial Operations pe regiunea EMEA este o poveste complexă, în sensul că esența jobului stă în dezvoltarea oamenilor de pe cele trei continente. Și asta pentru că eu cred că eficiența operațiunilor companiei și succesul acesteia pe termen lung depind cel mai mult de echipa sa. De aceea, interesul meu, mai ales odată cu obținerea acestei noi funcții, este să îmi ajut colegii să se dezvolte personal și profesional, astfel încât atunci când se impune identificarea celor mai bune soluții pentru companie aceștia să poată lua deciziile potrivite“, declară Doina Ionescu.

Două medicamente noi

În luna septembrie,a.c., Merck a obținut aprobarea Comisiei Europene pentru două tratamente revoluționare: Mavenclad și Avelumab. Primul este destinat pacienților care suferă de scleroză multiplă, cărora le asigură o independență de patru ani după numai două săptămâni de tratament.

“Acești oameni vor avea posibilitatea să uite că sunt bolnavi. Și asta mi se pare extraordinar. Iar Avelumab este singurul tratament din Europa ce utilizează imunooncologia în tratamentul țintit al cancerului de piele și a fost aprobat deja în Statele Unite și EMEA. Sper să reușim să le oferim pacienților aceste tratamente în următorii doi ani”, explică Doina Ionescu despre planurile de viitor al grupului Merck.

Doina Ionescu obţine poziţia de coordonator al regiunii EMEA după 19 ani în cadrul companiei. Se angajează în grupul Merck în 1998, după terminarea doctoratului cu o teză în fizica cristalelor lichide. Aceasta mărturiseşte cum un eveniment sumbru a determinat-o să se îndrepte către cercetare: “La facultate, am devenit pasionată de fizica reactorilor nucleari. Însă, pentru că în perioada aceea a murit tatăl meu și, în sinea mea, am dat vina pe dezastrul de la Cernobîl, s-a născut în mine dorința enormă să lucrez într-o companie farmaceutică, unde să pot găsi tratamente împotriva cancerului. Se poate să fi fost doar un pretext, se poate ca pasiunea mea să fi fost acolo dintotdeauna. Nu știu. Cert este că mi-am dorit să lucrez în cercetare și ca munca mea să conteze”, declară noul Head of Commercial Operations pe regiunea EMEA al grupului Merck.

Pentru perioada următoare, Doina Ionescu își setează două obiective principale în calitatea sa de director de operațiuni pe regiunea EMEA. Pe de o parte, își propune să asigure companiei menținerea poziției puternice pe care o are deja pe piață și, pe de altă parte, se concentrează pe lansarea unor medicamente revoluționare și creșterea organică a firmei.