În urmă cu zece ani, 34 de persoane au fost deferite Justiţiei, pentru săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune, uz de fals, dare de mită şi spălarea banilor. Au fost acuzate că au falsificat 4.000 de reţete medicale, cu un prejudiciu adus CASMB de 1,6 milioane lei. Au fost însă achitate definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, după ce judecătorii au constat că faptele s-au prescris.


În anul 2012, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţa trimiterea în judecată a mai multor zeci de persoane, implicaţi fiind şi medici şi farmacişti de la farmaciile Dona din Capitală, pentru falsificarea a mii de reţete medicale, informează Agerpres.

Procesul la Tribunalul Bucureşti a durat opt ani. În decembrie 2020, instanţa pronunţa câteva condamnări cu suspendare. Au urmat alţi doi ani de dezbateri la Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta a dat şi verdictul final: toţi inculpaţii au fost achitaţi sau a fost încetat procesul penal împotriva lor pentru că, între timp, faptele s-au prescris.

Medicii şi farmaciştii din acest dosar sunt acuzaţi că au falsificat 4.000 de reţete medicale, prejudiciul produs Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti fiind de 1,6 milioane lei. Pe unele dintre reţete figurau şi numele unor persoane decedate.

Potrivit procurorilor, medicii acuzaţi în dosar prescriau tratamente pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi, apoi le trimiteau unor farmacişti care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, banii fiind spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial licit.

Sumele decontate de la CASMB variau între 30% şi 100% din valoarea reţetei, iar pentru activitatea lor farmaciştii obţineau un bonus la salariu, întrucât creşteau vânzările în mod artificial, iar medicii primeau sume cuprinse între 3% şi 5% din valoarea respectivei reţete.

Una dintre modalităţile de operare era aceea că farmacistul -  de regulă, diriginte de farmacie sau coordonator de zonă -  stabilea o legătură cu un medic specialist sau de familie. În baza înţelegerii cu farmacistul, medicul prescria în mod constant reţete false, cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală, în sensul că reţetele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi şi care nu solicitaseră vreun tratament.
Psihiatru (2)