Două studii publicate în revista Science concluzionează că pandemia de COVID-19 a început în piaţa din oraşul chinez Wuhan, indicând o foarte probabilă origine animală a virusului.


Primul studiu este o analiză geografică care arată că primele cazuri detectate în decembrie 2019 au fost concentrate în jurul pieţei. Al doilea este o analiză genomică, care arată că este foarte puţin probabil ca virusul să se fi răspândit pe scară largă la om înainte de noiembrie 2019, informează AFP şi Agerpres.

Primul studiu a analizat localizarea primelor 155 de cazuri identificate în decembrie 2019. Cercetătorii au arătat că aceste cazuri au fost concentrate în jurul pieţei din Wuhan, spre deosebire de cele înregistrate în lunile următoare în cartiere foarte populate, ceea ce indică răspândirea virusului.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, eşantioane prelevate din piaţă, în luna ianuarie 2020.

Analiza a arătat că probele pozitive la SARS-CoV-2 erau concentrate în partea de sud-vest a pieţei, acolo unde se vindeau animale vii.

Cel de-al doilea studiu se bazează pe analiza genomului virusului care a dus la primele cazuri de boală. Cercetarea a concluzionat că două tulpini ale virusului, A şi B, au existat înainte de februarie 2020. Aceste două tulpini au rezultat probabil din două evenimente separate de transmitere la om, ambele în piaţa din Wuhan.

Cercetătorii subliniază că este important să se afle provenienţa animalelor vii vândute în piaţa din Wuhan, pentru a minimiza riscurile viitoare.

 

 

ORL