Știri

Dr. Adrian Copcea, despre boala rară care a ţinut-o departe de scenă pe Céline Dion

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabetolog-nutriţionist, s-a declarat „extrem de încântat” de prestaţia artistei canadiene la deschiderea Jocurilor Olimpice Paris 2024 – o performanţă vocală „aproape de neimaginat cu diagnosticul ei”.
31 Iulie 2024
Știri
31 Iulie 2024

Dr. Adrian Copcea, despre boala rară care a ţinut-o departe de scenă pe Céline Dion

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabetolog-nutriţionist, s-a declarat „extrem de încântat” de prestaţia artistei canadiene la deschiderea Jocurilor Olimpice Paris 2024 – o performanţă vocală „aproape de neimaginat cu diagnosticul ei”.


Diagnosticul aristei este  SPS - Stiff Person Syndrome - , o boală cu o incidenţă mai mare la femei, explică dr. Adrian Copcea, pe pagina sa de Facebook. „E o boală relativ enigmatică, care are şi o componentă autoimună, o boală neurologică ce conduce în principal la spasme musculare prin eliberarea de neuromediatori în mod necontrolat, adeseori aceştia provocând contracţii în grupe opuse de muşchi. De exemplu într-o anumită zonă anatomică există grupe de muşchi care au efecte opuse: unii sunt flexori, unii extensori, iar la contracţie musculară normală atunci când unii se contractă ceilalţi se relaxează. În SPS se contractă ambele tipuri de muşchi, ceea ce duce la un blocaj total al zonei. Dificultatea diagnosticului constă în primul rând în suspicionarea lui, ca şi în cazul altor boli rare”.

O particularitate a bolii este prezenţa unor anticorpi comuni cu ai diabetului tip 1: anticorpii anti-GAD65, adaugă specialistul. „Anticorpii anti-GAD inhibă transformarea glutamatului în GABA, un neuromediator inhibitor, astfel încât muşchii au semnal de contracţie nestăvilit de mediatorul care în mod natural o inhibă. Deci frâna numită GABA nu funcţionează în această boală. În diabetul tip 1 acest tip de contracturi nu apare deoarece anticorpii anti-GAD atacă celulele pancreatice beta, pe când în SPS, «sindromul omului rigid», ei atacă sistemul nervos central. GABA mai are un efect de inhibare a contracţiei musculare şi în condiţii de atingere sau stres sau zgomot -  ceea ce în cazul Célinei Dion înseamnă că în timpul concertelor, cel puţin în etapele iniţiale, şansa de contracţii ar fi fost mai mare, pe fondul atmosferei de concert, cu zgomotul aferent şi efortul vocal”, precizează dr. Adrian Copcea.

Nu doar diagnosticul este dificil în această afecţiune, ci şi tratamentul: „Atât tratamentul cât şi diagnosticul au un element cheie: sensibilitatea simptomelor la diazepam. Atât în proba EMG (electromiografie) contracţiile musculare care sunt inhibate de diazepam sunt sugestive pentru acest diagnostic, cât şi utilizarea diazepamului şi a preparatelor înrudite ca linie principală de tratament. Diazepamul şi, în general, benzodiazepinele, având efectele principale prin amplificarea efectelor inhibitorii ale GABA, cele ce nu funcţionează în SPS. Alte linii de tratament, inclusiv terapii mai avansate din sfera tratamentelor imune (rituximab, tacrolimus, imunoglobuline intravenos sau plasmafereză) sunt utilizate în acest diagnostic, cel mai probabil echipa medicală de vârf care se ocupă de boala artistei canadiene a utilizat şi aceste linii de tratamente”.

O altă particularitate e modul în care artista şi-a gestionat boala, pentru a putea cânta: „Pe acest subiect, Céline a declarat public că, timp de câţiva ani, cât nu a avut diagnosticul formulat, şi-a optimizat tehnica vocală pentru a cânta - mai exact a trebuit să reducă respiraţia diafragmatică, cea considerată standard de aur în canto, în favoarea respiraţiei toracice, care implică mai puţin muşchiul diafragm”, mai spune dr. Copcea.

De aceea, trebuie apreciat modul de execuţie a piesei de la finalul ceremoniei Jocurilor Olimpice: „Personal, m-am aşteptat la o prestaţie mai «de siguranţă», mai discretă, dar a fost una plină de forţă. Un moment cu adevărat excepţional, mai ales ştiind detaliile din spate. Multă sănătate în continuare, Céline Dion!”, a conchis dr. Copcea, de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.






Dietetician.ro

dr adrian copceamedic diabetolog-nutritionistboala raraceline dion
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

SCJU Târgu Mureş: bebeluş cu o malformaţie complexă, salvat prin embolizare cerebrală

Un bebeluş de doar 10 zile, diagnosticat după naştere cu o boală extrem de rară - malformaţie de venă Galen - a fost salvat printr-o intervenţie de embolizare în radiologie intervenţională de către o echipă multidisciplinară, la Spitalul C...