Dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli infecţioase la Institutul „Matei Balş”, pledează într-un interviu pentru MedicHub pentru echilibru în raport cu pandemia de COVID-19. Specialistul spune că folosirea mai multor variante de tratament este un lucru bun, pentru că altfel, dacă medicii ar fi folosit numai paracetamolul, de exemplu, ar fi fost în aceeaşi situaţie ca la gripa spaniolă de la începutul secolului trecut, când era folosită numai aspirina. Despre hidroxiclorochina folosită în tratamentul coronavirusului, specialistul arată că nu s-a făcut rabat de la criteriile de siguranţă. „N-aş spune că hidroxiclorochina a avut vreo problemă de siguranţă. În general, medicamentele pe care noi le-am încercat în perioada asta au fost medicamente cu multă experienţă clinică în alte patologii”, arată medicul.


MedicHub: Cum v-a marcat această perioadă de pandemie?

Dr. Adrian Marinescu: Eu lucrez la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, astfel încât aveam o experienţă, eram învăţat cu situaţiile grele. Şi în 2009 a fost o situaţia grea. Oricum, nu se aştepta nimeni să fie o asemenea intensitate a fenomenului de Sars-CoV-2. Şi lucrurile astea s-au întâmplat pe parcurs, în aşa fel încât şi viaţa noastră s-a schimbat, în sensul că tratăm numai pacienţi COVID-19. Din păcate... Pentru că ne-am dori să-i tratăm pe toţi ceilalţi care au boli infecţioase, întrucât noi suntem centru specializat pe infecţia HIV-SIDA, hepatite şi, în general, pentru bolile infecţioase. Sper ca perioada asta să se echilibreze cât de curând, în aşa fel încât să ne întoarcem la posibilitatea de a trata în acelaşi timp tot ce înseamnă boli infecţioase. A fost o perioadă foarte intensă din toate punctele de vedere.


MedicHub: Ca medic într-un spital în care sunt trataţi pacienţi din toată ţara, v-a marcat vreun caz special?

Dr. Adrian Marinescu: Au fost mai multe situaţii speciale. Din păcate, au fost şi colegi care s-au îmbolnăvit, dar lucrurile s-au rezolvat repede. Dar au fost colegi tineri, şi, aici, le-aş spune celor care nu cred că sunt forme severe, care nu aveau afecţiuni cronice importante, dar aveau câte ceva, iar la ei forma medie pe care o aveau iniţial s-a transformat într-o formă severă şi au ajuns în terapie intensivă. Acesta este un prim aspect. Al doilea aspect se referă la tinerii asimptomatici, care au avut intervale foarte lungi de stat în spital, adică peste 6 săptămâni. I-am văzut din punct de vedere psihologic, am văzut ce s-a întâmplat şi e evident că te impresionează când te gândeşti că poţi să fii tu în locul lor. În al treilea rând, m-au impresionat pacienţii în vârstă care aveau afecţiuni cronice şi care s-au decompensat extrem de repede şi, din păcate, unii dintre ei au şi decedat. Asta demonstrează că nu e o simplă viroză. Virusul în sine are nişte particularităţi care îl fac să fie agresiv.


MedicHub: Care este tratamentul pe care îl folosiţi?

Dr. Adrian Marinescu: Nici acum nu avem un tratament standardizat. Sunt încercări cu date pro şi contra, unele lucruri par a fi la început. De multe ori, încercăm să prevenim anumite complicaţii, cum sunt trombozele, motiv pentru care avem unele variante de tratament, precum anticoagulantul.


MedicHub: Aţi văzut dezbaterile despre hidroxiclorochină. Sunt voci care spun că e potrivită în tratamentul coronavirusului, dar sunt şi studii care arată că nu este indicată. Ce părere aveţi?

Dr. Adrian Marinescu: Eu aş face următoarea precizare: sigur că întotdeauna există şi vor exista interese în afara sferei medicale legate de un fenomen cum este COVID-19. Dacă la începutul pandemiei nu am fi încercat acele variante de tratament, probabil că am fi rămas exact ca la gripa spaniolă, tratând cu aspirină. Şi atunci s-a spus că mortalitatea a fost mare din cauză că nu exista alt tratament în afară de aspirină. Dacă noi, acum, ne-am fi oprit la paracetamol şi n-am fi tratat cu nimic altceva, pentru că nu există dovezi solide, probabil că s-ar fi spus că mai bine facem în plus decât în minus. Noi am încercat să mergem cu nişte variante de tratament la fel cum s-a întâmplat şi în restul Europei şi în SUA. Şi legat de hidroxiclorochină părerile au fost împărţite, dar este clar că nu s-a făcut rabat de la criteriile de siguranţă. La Institutul „Matei Balş” nu au fost evenimente legate de hidroxiclorochină, evenimente cardiace, pentru că toţi pacienţii au fost atent monitorizaţi. Dacă lucrul ăsta s-a întâmplat la nivel mondial, e de văzut. Dar n-aş spune că hidroxiclorochina a avut vreo problemă de siguranţă. În general, medicamentele pe care noi le-am încercat în perioada asta au fost medicamente cu multă experienţă clinică în alte patologii.


MedicHub: Urmează o perioadă în care măsurile restrictive de până acum vor fi mai relaxate. Cum vedeţi perioada de relaxare?

Dr. Adrian Marinescu: Era clar înainte de 15 mai că am trecut şi de vârful îmbolnăvirilor, că eram pe o pantă descedentă. Era de aşteptat să fie o curbă descendentă, care să meargă încet. Dar, apropos de măsurile de relaxare, cred că avem toate şansele ca, în următorul interval de timp, numărul de îmbolnăviri din România să scadă foarte mult, asfel încât să meargă către un număr neglijabil. Care ar fi acest interval? Eu am zis undeva în jur de două luni. Asta, pentru că există un anumit ciclu de activitate virală şi, practic, apoi virusul ajunge să dea mai puţine îmbolnăviri. Dar asta ţine şi de măsurile de prevenţie, pentru că, dacă în momentul ăsta noi toţi n-am mai respecta nimic, numărul de îmbolnăviri ar creşte. Dacă ne bazăm pe experienţa ultimelor două săptămâni, în care mare parte a populaţiei a respectat măsurile de prevenţie, e de aşteptat ca în săptămânile care urmează scăderea să fie mai importantă.


MedicHub: Care ar fi măsurile pe care să le respectăm în perioada următoare?

Dr. Adrian Marinescu: De exemplu, când mă duc în parc, dacă parcul e plin, atunci încerc să vin mai târziu, adică să încercăm să evităm densitatea umană foarte mare. Dacă merg într-un spaţiu închis şi e foarte multă lume, atunci mai bine să încerc să aleg un moment în care nu e foarte multă lume.


MedicHub: Sunt multe discuţii despre valul doi. Va fi sau nu va fi?

Dr. Adrian Marinescu: În primul rând, se vorbeşte că valul doi va fi la fel de intens ca primul val. Însă, lucrul ăsta nu poate fi prevăzut. În funcţie de ce se întâmplă în lunile următoare, vom şti ce se va întâmpla pe urmă. Pentru că, de fapt, marea problemă e următoarea: acum, Europa este practic într-o carantină, situaţia în Europa cam peste tot este bună. Problema cea mare este în afara Europei, pentru că acolo sunt regiuni unde situaţia este departe de a fi echilibrată, vezi SUA, Brazilia, Iran. Practic, al doilea val înseamnă, ca definiţie, o situaţie în care într-o ţară, după ce a existat echilibru, să apară alte îmbolnăviri. Acum, rămâne de văzut cât de bine reuşim prin măsurile luate să prevenim acele cazuri de import. Cel mai probabil ar trebui să fie un val de o intensitate mai mică, pentru că măsurile de prevenţie vor fi luate în continuare şi toată lumea e mult mai atentă.


MedicHub: Ce le transmiteţi colegilor medici?

Dr. Adrian Marinescu: Eu întotdeauna am avut o gândire echilibrată. Eu cred că s-a exagerat când s-a abordat fenomentul SARS-CoV-2, vorbind la nivel general. Cumva nu s-a păstrat echilibrul legat de fenomen, legat de cum funcţionează sistemul medical. În niciun moment nu am fost de acord cu varianta în care nu există decât patologie COVID-19 şi, în rest, nu există alte patologii. Părerea mea e că aici s-au exagerat. Într-adevăr, este o infecţie care ridică probleme, iar imensa majoritate a cazurilor sunt persoane cu alte afecţiuni care fac forme severe. Dar, până la urmă, România a demonstrat că a reacţionat mai  bine în situaţia asta decât ţări cu mari pretenţii, din Europa de Vest. Eu aş lua partea plină a paharului. Ar fi lucruri de schimbat, dar, totuşi, lucrurile au mers destul de bine pentru România. Noi avem centre bune de epidemiologie şi lucrul ăsta a contat.