Creşterea alarmantă a numărului de persoane afectate de miopie din întreaga lume devine o preocupare majoră în domeniul sănătăţii. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în anul 2050, aproximativ 50% din populaţia lumii va fi afectată de miopie.


România urmează tendinţele mondiale, astfel că şi în ţara noastră numărul persoanelor care suferă de miopie este pe un trend ascendent, iar afecţiunea se declanşează de la vârste tot mai fragede. Datele Infosan Bucureşti, singurul spital privat de oftalmopediatrie din România, arată că anul trecut numărul cazurilor de miopie a fost cu 4% mai mare faţă de 2022. Totodată, 68% din cazurile identificate de către specialiştii Infosan au fost în rândul copiilor cu vârste de până la 16 ani, se subliniază într-un comunicat.

„Numărul tot mai mare al cazurilor de miopie devine o problemă majoră de sănătate publică, cu efecte sociale şi economice semnificative. Din păcate, nu există o strategie la nivel naţional de prevenţie şi tratament, iar în general cei cu probleme de vedere ajung la consultaţii când miopia este într-o stare avansată. Este esenţial să se acorde o atenţie sporită prevenţiei şi gestionării acestei boli şi să se implementeze măsuri eficiente pentru a inversa tendinţa de creştere a numărului de cazuri”, a declarat dr. Andreea Ciubotaru, director medical al Spitalului Infosan şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie.

Deficienţele de vedere reprezintă o povară financiară globală enormă, cu o pierdere anuală estimată a productivităţii de aproximativ 411 miliarde de dolari, potrivit datelor din 2022 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Cifra depăşeşte cu mult decalajul de cost pentru tratarea problemelor de vedere estimat la aproximativ 25 de miliarde de dolari, conform OMS.

Miopia afectează în mod semnificativ calitatea vieţii, dar şi performanţa academică şi productivitatea în muncă. Utilizarea şi expunerea îndelungate la dispozitivele electronice, în special a telefoanelor mobile, tabletelor şi televizorului contribuie la dezvoltarea miopiei. În plus, un alt factor care favorizează apariţia acestei boli este lipsa petrecerii timpului afară, la lumină naturală.

„Mai ales în cazul copiilor, unde este extrem de important să prevenim şi să tratăm la timp problemele de vedere. Este important ca părinţii să fie conştienţi de riscurile asociate cu utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice de către copii şi să încurajeze activităţile în aer liber şi un echilibru sănătos între timpul petrecut în faţa ecranelor şi timpul petrecut în natură”, a mai adăugat dr. Andreea Ciubotaru.

 


 

Alergologia