Dr. Herman Berkovits, medicul premierului israelian Benjamin Netanyahu, a vorbit luni seară, într-o intervenţie la Digi24, despre medicamentul împotriva COVID-19, testat de două echipe de medici şi cercetători din Israel.


Două echipe de medici şi cercetători din Israel au anunţat că au testat medicamentele care înving boala provocată de coronavirus în mai puţin de o săptămână, chiar şi în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică, transmite Digi24. Testele preliminare au arătat că 29 dintre cei 30 pacienţi incluşi în studiu, care se aflau în stare moderată sau gravă şi cărora li s-a administrat o pastilă pe zi din medicamentul denumit EXO-CD24, s-au recuperat în cinci zile.

„Acest medicament minune este un fel de proteină biologică, care se foloseşte în cercetarea din domeniul cancerului. Această proteină calmează sistemul imunitar care se atacă şi provoacă probleme mari respiratorii. Proteina este foarte ieftină şi se face uşor. Se aplică prin inhalaţie: se introduce această proteină în plămâni şi aici s-a văzut minunea. Inhalaţia a durat trei minute şi s-a constatat că funcţionează pentru formele medii şi severe. Se tratează bolnavii cu formele grele şi critice, nu cei cu forme uşoare. S-a văzut că, în doar două zile, rezultatele au fost extraordinare. După cinci zile, 29 dintre bolnavii pe care s-au făcut testele au fost acasă, al 30-lea a fost după 7 zile acasă”, a declarat Herman Berkovits, medicul premierului israelian Benjamin Netanyahu, la Digi24.

Medicul spune că, dacă experimentul se va dovedi un succes, se vor putea produce milioane de doze pentru inhalare.

„Se aşteaptă, acum, ca Ministerul Sănătăţii din Israel să aprobe continuarea acestor experimente pe alţi zece pacienţi şi urmează să fie dat şi placebo. Trebuie remarcat că nu au fost niciun fel de efecte secundare. Dacă o să avem noroc, în două luni vom putea produce milioane de doze pentru inhalaţie şi vom putea trata boala.

În acelaşi timp, medicul a precizat importanţa vaccinului şi a vaccinării împotriva coronavirusului.

„Mergeţi să vă vaccinaţi, că vaccinul poate să salveze viaţa ta şi a familiei, să nu uităm că asta e o colaborare între vaccinuri şi medicamente. Să sperăm că va fi un medicament minune, deocamdată e în fază experimentală”, a adăugat dr. Herman Berkovits.


Farmacist