Medicul Cătălin Denciu, rănit în incendiul de toamna trecută de la Spitalul Piatra Neamţ în timp ce încerca să salveze pacienţii, a fost transferat de la Queen Astrid Military Hospital din Bruxelles, unde se recupera din noiembrie 2020, la Saint-Luc Hospital, cea mai mare unitate medicală din capitala belgiană, unde va începe următoarea fază a vindecării. Medicul a făcut şi primele declaraţii despre starea sa, afirmând că, treptat, a început să se poată mişca şi să poată merge, scrie News.ro.


În 14 noiembrie 2020, când a avut loc incendiul de la Piatra Neamţ, dr. Cătălin Denciu se afla de gardă la secţia Terapie Intensivă şi a încercat să salveze pacienţii cu COVID-19. Medicul a suferit arsuri de gradul doi şi trei pe 40% din corp.

Din cauza arsurilor grave, iniţial, medical a fost în comă indusă timp de trei săptămâni. „Îmi amintesc că m-am trezit la terapie intensivă. Acolo au avut grijă de mine asistentele şi fizioterapeuţii. Pe 20 ianuarie, am fost transferat la o unitate de terapie medie. Gradual, am început să mă pot mişca şi să pot merge din nou”, a povestit el în urmă cu câteva zile, citează beldefnews.mil.be. „Astăzi, pot deja să pedalez. Să îndoi braţele este încă dificil, aşa că fac multe sesiuni de tratament cu fizioterapeuţi pentru a învăţa să îmi mişc din nou coatele. Recuperarea este departe de a fi încheiată, dar ştiu că trebuie să dau totul pentru a mă simţi mai bine. Voi continua să muncesc pentru a reuşi”, spune dr. Denciu.

Presa belgiană a publicat şi primele fotografii cu medicul Cătălin Denciu.

În urmă cu câteva săptămâni, medicul a fost supus unei ultime intervenţii chirurgicale, iar dr. Denciu şi-a stabilit câteva obiective pentru a-şi recâştiga independenţa. Soţia lui, dr. Alina Denciu, se află în Belgia şi stă într-o încăpere pentru personalul militar a spitalului, pentru a-l sprijini pe soţul ei. Ea învaţă tehnici de reabilitare şi îngrijire pentru a-l putea ajuta după ce va fi externat.

Despre echipa care îl îngrijeşte, dr. Cătălin Denciu a spus: „În prezent, ei sunt familia mea. Abia aştept să fiu vindecat pentru a le mulţumi”. Dr. Denciu îşi va continua acum recuperarea la Saint-Luc University Hospital, unde a lucrat timp de un an în timpul pregătirii sale ca anestezist.

În luna decembrie, dr. Cătălin Denciu a fost inclus de jurnaliştii belgieni de la www.rtbf.be pe o listă a eroilor care au marcat anul 2020.


Medic