Medicul neurochirurg Corneliu Toader vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre efectele coronavirusului asupra creierului. Specialistul arată că această perioadă a fost una dificilă pentru medicii din România, dar părerea lui este că personalul medical trebuie să reziste pentru că a depus un jurământ. „ Trebuie să rezistăm în continuare, să respectăm măsurile de profilaxie şi părerea mea este că în jumătate de an va apărea un vaccin. Probabil că personalul medical va fi printre primele categorii de persoane vaccinate, va dobândi imunitate la virusul SARS-CoV-2. Nu avem ce face”, spune dr. Corneliu Toader.


MedicHub: Cum vedeţi situaţia actuală a cazurilor de infectare cu noul coronavirus? Creşte numărul în fiecare zi.

Dr. Corneliu Toader: Din păcate, numărul de infectări a crescut. Şi a crescut din cauza faptului că nu există vaccin, iar populaţia nu respectă măsurile de profilaxie pe care le putem aplica astăzi: distanţarea socială, portul măştii şi igiena mâinilor, care împiedică transmiterea virusului.
 

MedicHub: Un ultim studiu vorbeşte despre descoperiri noi în privinţa efectelor coronavirusului asupra sistemului nervos. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?

Dr. Corneliu Toader: Noi, deocamdată, nu avem nişte cazuri confirmate de prezenţă a virusului în creier, însă, la nivel mondial, deja au apărut studii. Există un studiu în Japonia care prezintă cazul unui bărbat de 24 de ani care a făcut crize de pierdere a cunoştinţei ca urmare a prezenţei virusului la nivelul creierului, determinând fenomene de encefalită. Encefalita este inflamarea creierului cu alterarea funcţionalităţii lui şi unul dintre semnele cele mai frecvente sunt crizele epileptice. Sunt şi alte cazuri comunicate în China, în care s-a detectat virusul în lichidul cefalorahidian la o persoană de 56 de ani, care prezenta fenomene de encefalită. În momentul în care aceste fenomene encefalitice sunt generale sau coboară mai jos şi prin trunchiul cerebral, pot să determine tulburări respiratorii şi stop cardio-respirator de cauză neurogenă. Alte manifestări sunt manifestări embolice - mici cheaguri de sânge care blochează anumite vase de sânge de la nivelul terminaţiei vascularizaţiei arteriale a sistemul nervos şi care determină mici infarcte ischemice în anumite teritorii. O altă manifestare ar fi provocarea unor mici hemoragii la nivelul sistemului nervors central. Se pare că sunt atât efecte date de prezenţa virusului la nivelul sistemului nervos central, cât şi cauza acestei reacţii care apare la anumite persoane cu anumite consecinţe care pot afecta şi neuronii.
 

MedicHub: Până acum aţi avut cazuri grave?

Dr. Corneliu Toader: Noi nu am avut cazuri cu manifestări neurologice grave, ci doar uşoare, respectiv pierderea mirosului, tulburări de memorie, stări confuzionale, chiar până la stări delirante. Se pare că virusul pătrunde la nivelul sistemului nervos prin intermediul nervilor olfactivi de la nivelul mucoasei nazale, apoi, migrează pe căile olfactive la nivelul bulbilor olfactivi şi ajunge undeva la nivelul lobului temporal, acolo unde avem noi proiecţia mirosului în creierul uman.
 

MedicHub: Şi din această cauză cei care rămân fără miros rămân şi fără gust.

Dr. Corneliu Toader: Aşa este, sunt afectate ambele simţuri – gustul şi mirosul. Aceste două simţuri sunt oarecum apropiate, avem chiar şi anumite expresii care trădează lucrul ăsta - spunem adesea „miros dulceag” spre exemplu, din cauza faptului că şi zonele de proiecţie cerebrală, care ne dă senzaţia acelui miros sau acelui gust, sunt destul de apropiate una de cealaltă.
 

MedicHub: Din ce aţi observat dumneavoastră,. s-a schimbat profilul pacientului comparativ cu perioada de început a pandemiei?

Dr. Corneliu Toader: Sunt afectaţi pacienţi din ce în ce mai tineri şi fără comorbidităţi şi ceea ce am observat este că aceste manifestări neurologice sunt mult mai frecvente decât înainte. Este foarte adevărat că la bolnavii în stare gravă, bolnavii care ajung intubaţi la secţia ATI, este foarte greu să ne dăm seama dacă debutul a fost cu manifestări neurologice. Însă, există în literatura de specialitate bolnavi care au avut doar manifestări neurologice şi care au fost găsiţi corona pozitivi fără aprezenta manifestări respiratorii.
 

MedicHub: Cum aţi trăit această perioadă?

Dr. Corneliu Toader: Noi am lucrat tot timpul. Eu lucrez într-o secţie cu specific de neurochirurgie vasculară. Neurochirurgia vasculară rezolvă urgenţele cerebrale şi atunci a trebuit să operăm ca şi înainte. Am avut şi cazuri pozitive coronavirus. Nu putem lăsa neoperat un bolnav care este COVID-19 pozitiv, uneori fără simptomatologie pentru că boala cerebrală nerezolvată poate să ducă la decesul bolnavului.
 

MedicHub: Sunt tot felul de teorii ale conspiraţiei, care spun că boala nu există. Ce le transmiteţi celor care cred în astfel de teorii?

Dr. Corneliu Toader: Acestea sunt nişte manipulări mediatice. Real Time PCR este o analiză care detectează ARN-ul viral, adică propriul nostru virus din rino faringe. Practic, este imposibil să negi existenţa acestui virus atâta timp cât acest test asta demonstrează. Este vorba de un nou tip de virus. Nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva – gripa spaniolă din 1918 este un exemplu – o parte din populaţie se va imuniza, iar o parte din populaţie va fi imunizată când va apărea vaccinul şi vom depăşi acest moment. Deocamdată, suntem în plină pademie şi trebuie să luăm toate măsurile de precauţie, pentru că, după cum bine aţi văzut, persoanele cu comorbidităţi, persoanele vârstinice, sunt extrem de expuse şi fac forme grave.
 

MedicHub: Care este mesajul dumneavoastră pentru medici?

Dr. Corneliu Toader: Trebuie să rezistăm în continuare, să respectăm măsurile de profilaxie şi părerea mea este că în jumătate de an va apărea un vaccin. Probabil că personalul medical va fi printre primele categorii de persoane vaccinate, va dobândi imunitate la virusul SARS-CoV-2. Nu avem ce face. Noi am depus un jurământ şi ne-am asumat nişte riscuri. Cam în asta constă nobleţea medicinei, să poţi să faci faţă şi unor situaţii deosebit de stresante, riscante, care uneori îţi pun viaţa în pericol.