Sfârşitul politicii „zero COVID”, o decizie adoptată de China la sfârşitul anului trecut, nu a dus la apariţia unor noi variante de coronavirus, afirmă autorii unui studiu publicat în revista The Lancet.
China s-a confruntat o explozie de infectări după ce a ridicat măsurile sanitare extrem de stricte la începutul lunii decembrie. Au existat temeri conform cărora ţara cu cea mai mare populaţie din lume ar fi putut deveni un teren fertil pentru noi tulpini virale, mai transmisibile sau mai grave, informează AFP şi Agerpres.
Atunci, numeroase ţări au impus rapid noi restricţii pentru călătorii din China, invocând o lipsă de transparenţă privind amploarea fenomenului, iar acele măsuri au stârnit nemulţumirea regimului de la Beijing.
Potrivit unui nou studiu publicat în revista The Lancet, realizat de cercetători chinezi care au analizat 413 eşantioane recoltate la Beijing şi secvenţiate între 14 noiembrie şi 20 decembrie, nu există nicio dovadă că noi variante ar fi apărut în acea perioadă.
Peste 90% dintre cazuri reprezentau infectări cu subvariantele de Omicron BF.7 şi BA.5.2, deja prezente în China: BF.7 s-a regăsit în trei sferturi dintre eşantioane, în timp ce 15% reprezentau varianta BA.5.2.
„Analiza noastră sugerează că două subvariante deja cunoscute ale Omicron au fost responsabile în principal pentru creşterea numărului de cazuri la Beijing şi, probabil, în toată China”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, George Gao, medic virusolog la Institutul de microbiologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din China.
Wolfgang Preiser şi Tongai Maponga, experţi în virusologie la Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud, care nu au participat la această cercetare, au avertizat totuşi că perioada avută în vedere de studiul chinez acoperă un interval de doar câteva săptămâni după ce China a renunţat la politica „zero Covid”.
China a redus, de asemenea, considerabil numărul testelor efectuate, o decizie care are potenţialul de a afecta rezultatele studiului, în contextul în care cercetarea a acoperit doar oraşul Beijing şi nu a vizat întreaga ţară, au adăugat cei doi specialişti sud-africani.