Poluarea aerului cu ozon este asociată cu o creştere a numărului de spitalizări pentru boli de inimă, arată un studiu realizat în China. Cercetarea, publicată în European Heart Journal şi acoperind 258 de milioane de persoane din 70 de oraşe din China, a comparat datele privind internările în spitale în perioada 2015-2017 cu evoluţia în direct a calităţii aerului în oraşele respective.


Datele arată că, independent de alţi poluanţi, ozonul a fost asociat cu peste 3% din spitalizările legate de boli coronariene, insuficienţele cardiace şi accidentele vasculare cerebrale. Ozonul este o componentă majoră a smogului care poluează marile oraşe, informează AFP şi Agerpres.

S-a mai observat că fiecare creştere de 10 micrograme de ozon pe metru cub de aer a fost asociată cu o creştere de 0,75% a spitalizărilor pentru atacuri de cord şi cu o creştere de 0,4% a celor pentru accidente vasculare cerebrale.

Deşi aceste cifre par modeste, impactul este „amplificat de peste 20 de ori” când nivelurile de ozon depăşesc 200 de micrograme în timpul verii, au declarat pentru AFP autorul studiului, Shaowei Wu de la Universitatea Xi’an Jiaotong şi colegii săi. În acest exemplu extrem, expunerea la ozon ar fi legată de 15% din atacurile de cord şi de 8% din accidentele vasculare cerebrale, estimează cercetătorii.

În timp ce ozonul din straturile superioare ale atmosferei contribuie la împiedicarea radiaţiilor ultraviolete (UV) dăunătoare să ajungă pe Pământ, la nivelul solului, acest gaz este o componentă a poluanţilor din marile aglomerări urbane.

În prezenţa luminii solare, poluaţii din aer se combină, reacţiile chimice având drept rezultat ozonul. Cercetătorii recomandă reducerea consumului de combustibili fosili şi implementarea unui sistem de alertă, astfel încât oamenii să îşi poată limita expunerea în zilele în care nivelurile de ozon sunt ridicate.

 

 

Alergologia