În perioada aprilie – iunie 2023, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul celei de-a doua ediţii a caravanei „Sănătatea vine la tine” - un proiect al Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).


Echipe formate din medici specialişti, medici rezidenţi, asistente medicale şi elevi la şcoli postliceale vor merge pe teren pentru a testa, a informa şi a educa pacienţii despre riscurile complicaţiilor diabetului zaharat şi ale bolilor cardiovasculare, se arată într-un comunicat APCR.

Caravana este la a doua ediţie şi va ajunge în acest an, în perioada 22 aprilie – 18 iunie, în localităţi din 7 judeţe: Crişcior – Hunedoara, Gherghiţa şi Starchiojd – Prahova, Ghidigeni – Galaţi, Sârbii-Măgura – Olt, Holbav – Braşov, Vinderei – Vaslui şi Surdila-Greci – Brăila.

 

Testare, informare, educare

Ca noutate faţă de prima ediţie, caravana va ajunge în fiecare localitate întâi pentru recoltarea de sânge pentru analize, apoi în weekendul următor cu echipa care cuprinde medicii de specialitate. În acest fel, pacienţii vor avea deja rezultatele de la analizele de sânge atunci când vor fi văzuţi de medici.

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2022”, România ocupă ultimul loc între ţările din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenţii medicale oportune şi eficiente, inclusiv prevenirea secundară şi tratamentul). De asemenea, speranţa de viaţă în România continuă să fie cu peste zece ani mai mică decât cea din ţări precum Spania, Suedia sau Italia.

„Din punctul de vedere al accesului la servicii medicale, este ca şi cum am trăi în două Românii diferite. Există România oamenilor din oraşe, care au spitale, clinici şi cabinete medicale de stat sau private aproape de casă, şi cea a oamenilor de la sate, care nu au, de multe ori, nici medic de familie în localitate. Pentru aceştia din urmă, prevenţia nu există, ei merg la medic doar dacă îi doare ceva şi nici atunci nu o fac întotdeauna sau la timp”, spune Cezar Irimia, preşedintele APCR.

O componentă foarte importantă a campaniei, pe lângă testări, o reprezintă informarea şi educarea pacienţilor. Pacienţii vor primi materiale informative despre diabet şi bolile cardiovasculare, dar şi despre importanţa prevenţiei pentru o viaţă mai bună.

 

Statistici alarmante

Peste 1.100.000 de români au diabet, dar se estimează că încă un milion sunt nediagnosticaţi. România are cea mai mare rată a mortalităţii din cauze tratabile - printre care boala cardiacă ischemică -  din U.E. Un sfert dintre români spun că nu au verificat niciodată cum stau cu glicemia.

România este pe penultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate şi pe ultimul loc din punctul de vedere al cheltuielilor cu asistenţa medicală primară. Accesul românilor din anumite zone la servicii de sănătate de bază este, în continuare, dificil din cauze economice sau care ţin de suprasolicitarea unităţilor sanitare de stat.

Caravana „Sănătatea vine la tine” este organizată de APCR în parteneriat cu Novartis şi Synevo şi cu sprijinul Novo Nordisk, Sanofi, Boehringer Ingelheim, AstraZeneca, Servier, Viatris, Lilly, Wörwag Pharma, farmaciile Alphega, Roche, Medist, Medcam, Asociaţia Pro Cardio, World Vision România, A1CNow, Medcam, Nerodiab, pts Diagnostics, Asociaţia de Podiatrie şi Ascotid.

Mai multe detalii despre programul la zi al caravanei pot fi găsite aici.  

 




Oncolog