Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli infecţioase (NIAID) din Statele Unite, celulele T par să joace un important rol de protecţie inclusiv împotriva a trei dintre cele mai îngrijorătoare variante ale coronavirusului.


Conform unui studiu de laborator efectuat în Statele Unite, ale cărui rezultate au fost publicate săptămâna aceasta, celulele T par să protejeze organismul împotriva a trei dintre cele mai îngrijorătoare variante ale SARS-CoV-2, relatează agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Cercetătorii au analizat probe de sânge recoltate de la 30 de persoane care s-au recuperat după COVID-19, înainte de apariţia noilor variante mai contagioase. S-a identificat în probe o formă specifică de celulă T, care era activă împotriva virusului, şi s-a analizat reacţia acesteia faţă de variantele îngrijorătoare din Africa de Sud, Marea Britanie şi Brazilia.
Cercetătorii au constatat că răspunsul celulelor T a rămas în mare parte intact, ele fiind capabile să recunoască toate mutaţiile din variantele studiate.
„Datele noastre, precum şi rezultatele de la alte grupuri, demonstrează că răspunsul celulelor T la COVID-19, în cazul persoanelor infectate cu variantele virale iniţiale, pare să recunoască pe deplin noi variante importante identificate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia”, a declarat conducătorul studiului, Andrew Redd, de la NIAID şi Universitatea de Medicină Johns Hopkins.
Aceste constatări se adaugă rezultatelor unui studiu anterior, conform cărora răspunsul protector oferit de celulele T pare să rămână intact împotriva noilor tulpini ale SARS-CoV-2. Cercetătorii au spus totuşi că sunt necesare studii mai ample pentru confirmarea concluziilor.
Andrew Redd a precizat că este necesară monitorizarea continuă, pentru variante care scapă atât protecţiei oferite de anticorpi, cât şi a celulelor T.
Studiul NIAID a fost evaluat de alţi oameni de ştiinţă şi acceptat pentru publicare în Open Forum Infectious Diseases.

 

Alergologia