Un tratament preventiv împotriva bronşiolitei, autorizat recent, a prezentat o eficienţă de 90% în protejarea sugarilor de riscul de spitalizare în acest sezon epidemic în Statele Unite, au anunţat autorităţile americane din domeniul sănătăţii.


Tratamentul Nirsevimab constă în injectarea unui anticorp monoclonal, vizând imunizarea sugarilor împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), responsabil pentru declanşarea bronşiolitei, informează AFP şi Agerpres.

Este recomandat din vara anului trecut în SUA pentru bebeluşii mai mici de opt luni şi care trec prin primul lor sezon de expunere la VRS, dacă mamele lor nu au fost vaccinate în timpul sarcinii.

Datele publicate de Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) sunt primele care furnizează o estimare a eficienţei acestui tratament în Statele Unite, unde VRS reprezintă principala cauză de spitalizare a sugarilor.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 685 de bebeluşi între octombrie 2023 şi februarie 2024, în contextul în care un sezon epidemic întreg se întinde, în general, din octombrie până în martie, au precizat autorităţile sanitare americane.Rezultatele arată că Nirsevimab a avut o eficienţă de 90% în prevenirea spitalizărilor asociate cu boala în rândul sugarilor, în timpul primului lor sezon de VRS, au transmis reprezentanţii CDC.

Autorităţile sanitare americane au autorizat, de asemenea, în vara anului trecut un vaccin dezvoltat de Pfizer împotriva bronşiolitei, care este administrat femeilor aflate între a 32-a şi a 36-a săptămână de sarcină, cu scopul de a îi proteja pe bebeluşi graţie anticorpilor transmişi de mamele lor.






Farmacist