Revista

The Romanian Journal of Nutrition

The Romanian Journal of Nutrition

Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL, sub egida Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş și Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar.

Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025. Revista ”The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Dieteticienilor din România cu 5 credite EMCD, acreditare valabilă în perioada 03.06.2025 – 03.06.2026, conform adresei CDR nr. 137/04.06.2025.

Caută număr

EDIȚIA 2 (6)/2025

Articole
EDITORIAL

Îngrijirea nutriţională optimă

Monica Tarcea
Recent s-a desfășurat la Atena Conferința ONCA (OPTIMAL NUTRITIONAL CARE FOR ALL), care a adus în prim-plan o temă provocatoare, și anume: „Îmbunătățirea sănătății holistice prin îngrijire nutrițională optimă” (https://european-nutrition.org/ onca-athens-conference-2025-whole-report/)....
ORIGINAL ARTICLE

Evaluarea statusului inflamator în funcţie de indicele nutriţional prognostic (PNI)

Maria Czinege, Anamaria Cristina Hambețiu
Introducere. Infarctul miocardic acut (IMA) este una dintre principalele cauze de deces și invaliditate la nivel mondial, iar malnutriția asociată este o problemă majoră de sănătate, fiind predominantă în multe boli și î...
ORIGINAL ARTICLE

Impactul obiceiurilor alimentare asupra sănătății orale a copiilor din județul Maramureş

Esztella-Éva Kis, Ioan-Ovidiu Bocicorec, Krisztina Martha
Introducere. Obiceiurile alimentare și practicile de igienă orală joacă un rol semnificativ în dezvoltarea cariilor dentare și a sănătății orale în viața copiilor....
REVIEW

Impactul intervenţiei nutriţionale alternative în managementul bolii de reflux gastroesofagian (BRGE) – o revizuire a literaturii

Alexandra‑Maria Șimon
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune răspândită, caracterizată prin refluxul conținutului gastric în esofag, cu simptome precum arsuri la stomac și regurgitare....
REVIEW

Interacţiunea dintre factorii genetici, dietă și mediu în etiologia cancerului de colon și a celui colorectal

Ana-Victoria Stroe, Ingrid‑Oana Mesinschi
Cancerul de colon și cel colorectal, unele dintre cele mai frecvente forme de cancer, sunt influențate de factori genetici, de mediu și alimentari....
REVIEW

Etichetarea nutriţională în România – beneficii pentru sănătatea publică, provocări legislative și tendinţe ale consumatorilor

Florin‑Gabriel Pănculescu, Doina Catrinoiu, Tatiana Chisnoiu, Cristina‑Maria Mihai, Stere Popescu, Ioana-Alexandra Nasipali
Etichetarea nutrițională a devenit un instrument esențial pentru îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și reducerea îmbolnăvirilor...
REVIEW

Nutriţia și fertilitatea – rolul nutriţionistului în susţinerea cuplurilor în tratamentele de reproducere umană asistată

Emma Di Bello
Infertilitatea este o problemă majoră de sănătate publică, cu impact semnificativ asupra calității vieții cuplurilor afectate....
NARRATIVE REVIEW

Aderenţa nutriţională după chirurgia bariatrică – implicaţii psihologice, comportamentale și clinice în menţinerea rezultatelor pe termen lung

Sorina-Mădălina Boariu, Delia Reurean- Pintilei
Obiective. Această lucrare analizează rolul aderenței nutriționale în menținerea rezultatelor intervențiilor bariatrice pe termen lung, evidențiind factorii psihologici, comportamentali și clinici imp...
Board Editorial
REDACTOR-ŞEF
Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, Facultatea de Medicină
Disciplina Anatomie

REDACTOR-ŞEF ADJUNCT
Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş
Facultatea de Medicină
Disciplina Nutriție comunitară și igiena alimentelor
Șef lucrări ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureș
Facultatea de Medicină
Disciplina Nutriție comunitară și igiena alimentelor

SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE
Dietetician drd. George VRAPCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România

COMITET EDITORIAL
Conf. univ. dietetician Florina RUȚA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureș și președintele Colegiului Dieteticienilor din România
Conf. dr. Adina STOIAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureș, România
Şef lucrări dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Șef lucrări dr. Mircea STOIAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica Consultmed din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii
Dietetician drd. Oana ATOMEI, Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România
Dietetician drd. Raluca MAIOR, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Dietetician drd. Adina RUSU, președinte filiala CDR Iași
Dietetician Monica SĂNPĂLEAN, Centrul IntegraViva Târgu Mureș
Dietetician Liana CONȚIU, Centrul IntegraViva Târgu Mureș
Dietetician Iustin BILIBOU, RD, MsC la Cygnet Healthcare &Behavioural Hospital, Sheffield, UK
Dietetician Cătălina LAR, Timișoara
Dietetician Sorina BOARIU, Clinica Consultmed din Iaşi
Dietetician Loredana UNGUREANU, Bacău
Dietetician Rudolf SCHWERIN, Râmnicu Vâlcea
Dietetician Adriana SOCIANU, UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş și Centrul de Nutriție Mitogenix Innovations, Mureș
Psiholog clinician principal drd. Diana NILCA, Clinica TOPMED Târgu Mureș și UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Dr. ing. Elena Andreea POP, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România

MEMBRI DE ONOARE
Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Ovidiu Simion COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Maria NIȚESCU, UMF „Carol Davila” București, România
Prof. univ. ing. dr. Dan VODNAR, USAMV Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, decan la Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi conf. univ. dr. la Pennsylvania State University, USA
Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România
Senior RD Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA.

ISSN 3045-1655

ISSN-L 3045 - 1655
Crossref-DOI: 10.26416/JourNutri
Din anul 2024, revista The Romanian Journal of Nutrition este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.


Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL.

Revista apare sub egida Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar,  Asociației pentru Consiliere și Educație în Sănătate și Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş.

 

Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025.

Revista ”The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Dieteticienilor din România cu 5 credite EMCD, acreditare valabilă în perioada 03.06.2025 – 03.06.2026, conform adresei CDR nr. 137/04.06.2025.

The Romanian Journal of Nutrition se adresează medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, dieteticienilor, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.
Revista The Romanian Journal of Nutrition este publicată în limbile română şi engleză.