Sunt 55 de copii internaţi la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Bucureşti, în momentul de faţă, dar sunt rare cazurile în care aceştia fac forme grave ale bolii, spune dr. Diana Ionescu, director medical al instituţiei medicale şi medic primar ORL, într-un interviu acordat MedicHub. Medicul arată că viaţa spitalului s-a schimbat mult în urma pandemiei de coronavirus, regulile fiind mai stricte şi pacienţii mai puţini. „Cred că partea plină a paharului este că am crescut ca şi nivel de a putea îngriji şi altfel de copii, am devenit mai empatici, ne-am ajutat foarte mult între noi, spitalele , am putut să adoptăm proceduri la nivelul spitalului mult mai repede, iar lumea s-a strâns în jurul echipei”, afirmă dr. Diana Ionescu.


MedicHub:  Cum vedeţi situaţia actuală a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus? Numărul de infectări se menţine la cote ridicate în fiecare zi.

Dr. Diana Ionescu: Numărul infectărilor creşte de bine ce ştim să ne păzim şi să respectăm regulile şi legea. Crescând numărul de cazuri, automat creşte şi numărul de copii infectaţi, dar, totuşi, să nu uităm că aceştia fac forme uşoare sau medii. Sunt foarte puţini copii care fac forme grave. Într-adevăr, există şi formele grave şi ar trebui să le recunoaştem ca părinţi şi ca medici şi să acţionăm din timp. Dar copiii, pe lângă faptul că sunt puţini – 2-5 % maxim din totalul infectărilor- fac forme uşoare. În plus, copiii se vindecă uşor.


MedicHub: Există un tratament special pentru copiii infectaţi cu SARS-CoV-2 ?

Dr. Diana Ionescu: Există o schemă aprobată de Ministerul Sănătăţii. O schemă de tratament atât la adulţi, cât şi la copii.


MedicHub: Câţi copii aveţi internaţi cu COVID-19?

Dr. Diana Ionescu: Până în momentul de faţă, au fost diagnosticaţi şi trataţi în jur de 55 de copii. Noi nu suntem spital COVID-19. Luni (n.r. 21 septembrie), a apărut ordinul de ministru şi încă aşteptăm de la Direcţia de Sănătate Publică să primim avizul temporar de funcţionare. Tot ce se diagnostichează în saloanele tampon se transmite în spitalele de boli infecţioase.


MedicHub: În toată această perioadă, cum s-a schimbat viaţa la spital?

Dr. Diana Ionescu: Cred că viaţa tuturor s-a schimbat şi se pare că nu numai anul acesta. Să fii medic e cel mai greu dintre toate meseriile, în această perioadă, acum e cel mai greu. S-a schimbat radical. Din martie am reorganizat tot spitalul, am făcut tampoane, am făcut triaj, am separat pacienţii acuţi de pacienţii cronici, avem alte trasee epidemiologice. Totul este schimbat radical, nu ştiu dacă în bine sau în rău, noi vedem partea plină a paharului, pentru că am fost transformaţi printr-un ordin de ministru, încă din luna martie, în spital de boli infecţioase pediatrice şi am gestionat nişte cazuri foarte grave. Cred că partea plină a paharului este că am crescut ca şi nivel de a putea îngriji şi altfel de copii, am devenit mai empatici, ne-am ajutat foarte mult între noi, spitalele, am putut să adoptăm proceduri la nivelul spitalului mult mai repede, lumea s-a strâns în jurul echipei.


MedicHub: Ce ne puteţi spune despre profilul pacientului? S-a schimbat profilul acestuia comparativ cu luna martie, perioada de început a pandemiei?

Dr. Diana Ionescu: S-a schimbat un pic. La început, în martie-aprilie, a scăzut foarte mult numărul de pacienţi şi ne-a făcut să ne întrebăm dacă poate asta nu e nevoia reală şi poate e momentul să tragem o linie şi să aranjăm partea medicală, pe lângă statulul medicului şi partea de admisie în spital, pentru că nu au mai venit mulţi pacienţi, n-au mai bătut la camera de urgenţă pentru o simplă febră. Pacienţii aceştia nici înainte n-ar fi trebuit să vină, însă situaţia respectivă a fost reglementată de COVID. Acum, încercăm să ne reluăm activitatea şi am început să programăm şi cronici într-un regim special, cu triaj. Urgenţele sunt mai clar delimitate. La spital ajung ori cronicii care au nevoie de îngrijiri, cu programare şi triaj, ori acuţii adevăraţi.


MedicHub: Sunt tot felul de teorii ale conspitariţei despre faptul că această boală nu ar exista, teorii în care unii oameni cred.  Ce le transmiteţi acestora?

Dr. Diana Ionescu: Ce poţi să transmiţi unui om certat cu legea şi cu bunul-simţ şi cu evidenţa? Nu poate decât să-ţi pară rău. Eu pot să vă spun că noi, în spital, vedem zilnic cazuri de COVID-19, îl vedem pe acest copil pe care îl avem acum internat şi care a venit într-o stare gravă. Sunt cazuri foarte rare, dar care există, de complicaţie post infecţie cu Sars-Cov-2, boală inflamatorie sistemică. Cum poţi să spui că nu există, cum poţi să negi evidenţa?


MedicHub: Copiii cu formă gravă de boală pot rămâne cu sechele?

Dr. Diana Ionescu: Da, şi la copii sunt aceleaşi studii. Atât copiii, cât şi adulţii pot rămâne cu fibroză pulmonară, iar după vindecare trebuie să facă recuperare.


MedicHub: Care este mesajul dumneavoastră pentru medici?

Dr. Diana Ionescu: Suntem cu toţii obosiţi, e o perioadă foarte, foarte grea pentru specialităţile de infecţioase sau ATI, dar să nu uităm de medicii de laborator, cărora li s-a pus pe umeri o povară grea. Noi am înfiinţat gărzi în plus tocmai pentru a putea prelua patologia pe care n-o mai preiau spitalele de boli infecţioase. Trebuie să fim calmi, să fim optimişti şi să sperăm ca lucrurile să treacă.