Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian, 8 mai, dr. Dragoş Median a subliniat importanţa creării unor centre medicale specializate pe chirurgia oncologică ginecologică.

„În ceea ce priveşte partea de chirurgie, un lucru pentru care încerc să militez este crearea unor centre specializate. Din păcate, la nivelul ţării există foarte puţine centre specializate de chirurgie oncologică ginecologică, nu există o specialitate în acest sens. Bucureştiul are o situaţie favorabilă, având două spitale de ginecologie, care au şi secţie de chirurgie.

Acesta ar fi un prim pas de realizat: concentrarea acestor cazuri de cancer ovarian în anumite centre de referinţă. Ar reprezenta un avantaj foarte mare atât pentru pacient, cât şi pentru doctori care pot să capete mai multă experienţă.”, a declarat dr. Dragoş Median, şeful Compartimentului Oncologie Medicală al Spitalului Filantropia din Bucureşti.

În afară de tratamentul medical, dr. Median a menţionat că un alt aspect care ar veni în ajutorul femeilor afectate de această boală ar fi un program de consiliere psihologică şi de reintegrare în societate, palier unde „încă suntem deficitari”.

Proiect de cercetare internaţional

Cezar Irimia, preşedintele FABC (Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer), a anunţat lansarea, în 2018, a primului proiect de cercetare global ce îşi propune să analizeze problemele-cheie cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian. Cercetarea este coordonată de Coaliţia Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition) şi va examina situaţia din 43 de ţări înscrise în acest moment. Studiul implică:

  • Identificarea unor statistici globale privind incidenţa şi prevalenţa cancerului ovarian;
  • Caracterizarea gradului de supravieţuire a pacientelor cu cancer ovarian şi calitatea vieţii lor din fiecare ţară participantă;
  • Două planuri de acţiune: un chestionar pentru paciente, disponibil online, şi un ghid de interviu pentru medicii specialişti.
Cifre cancer ovarian

„Ne bucură faptul că dr. Dragoş Median a acceptat să fie unul dintre cei 10 medici clinicieni din lume aleşi pentru a se implica în acest proiect. Cu ajutorul acestei expertize avem informaţii despre sistemul de sănătate din România pe baza cărora să putem propune un plan de acţiuni cu adevărat eficient pentru româncele cu care suferă de această afecţiune”, a declarat Frances Reid, reprezentant World Ovarian Cancer Coalition.

1020 de românce mor anual din cauza cancerului ovarian

„Datele pe care vi le dau sunt cele din 2012, conform Globocan, deoarece nu avem date mai recente. În România sunt diagnosticate anual în jur de 1850 de femei cu cancer ovarian. Cu tristeţe vă spun că aceleaşi statistici ne arată că 1020 dintre ele pierd lupta cu boala în fiecare an. De aici, putem concluziona că majoritatea dintre ele sunt depistate în faze tardive, când opţiunile de tratament sunt reduse.”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Doar 10% din cancerele ovariene sunt depistate în stadiul I, atrage atenţia dr. Dragoş Median, care subliniază că nu există metode eficiente de screening, iar de cele mai multe ori descoperirea cancerului ovarian se face întâmplător.

Factorii de risc cel mai frecvent asociaţi cancerului ovarian sunt:

  • istoricul familial – între 10 si 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian;
  • vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani şi care au intrat la menopauză;
  • probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruaţie ce debutează la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian;
  • administrarea terapiilor hormonale;
  • sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc de cancer ovarian creşte din cauza secreţiei scăzute de hormoni de testosteron.