Elena Copaciu, medic ATI, preia mesajul unui doctor rezident din Franţa, regiunea Paris - Île-de-France, despre măsurile luate de autorităţile franceze pentru limitarea infectării cu coronavirus şi despre atitudinea civilizată a cetăţenilor, referitor la deciziile oficiale. Sfidarea autorităţilor şi a suferinţei celor bolnavi, persiflarea doliului celor care au pierdut persoane dragi nu sunt soluţiile pentru ieşirea din actuala criza medicală şi socială, concluzionează conf. dr. Elena Copaciu.


Pe contul său de Facebook, medicul Elena Copaciu reproduce mesajul doctorului rezident din Franţa: „Aici, situaţia cu magazinele închise la ora 18.00 e de luni bune, şi nimeni nu a făcut scandal. Îţi comanzi elegant pe site şi îţi livrează la ora 21.00 sau când selectezi tu. Sau mergi în weekend”.

Mesajul continuă: „Aici nu există chiloţi atârnaţi la metrou. Aici nu se prăjesc merdenele în subteran, neventilat, greu accesibil. Nu stă nimeni pe şine la metrou, că ori îţi iei bătaie rapid, ori te internează împotriva voinţei. Aici îmi descarc în fiecare seară declaraţia pentru ziua următoare, pentru că amenzile se dau. De luni de zile fac asta. Zi de zi”.

În regiunea Île-de-France, controlorii se urcă în autobuze însoţiţi de câte patru poliţişti, iar călătorii care nu au bilet plătesc amendă 100 de euro, mai arată rezidentul.

„Aici muncim în continuare ca nişte câini, să scăpăm de situaţia asta, şi nu protestează nimeni antimască, anti ora 18.00, antivaccin, anti altele. Şi e de anul trecut aşa. Probabil că ţine şi de educaţie, de om, de oameni...”, se mai arată în mesaj. „Plec pe noapte, 14 h de mască, mă întorc pe noapte şi văd că în Bucureşti unii sunt în stradă pentru anti ora 18.00. Este penibil. Atât de penibil”.

Medicul Elena Copaciu adaugă un comentariu propriu la finalul mesajului preluat: „Soluţia «fără mască», «libertate» prost înţeleasă (fără a respecta regulile comunităţii în care ai ales să trăieşti e anarhie), sfidarea autorităţilor şi a suferinţei celor bolnavi, persiflarea doliului celor care au pierdut persoane dragi, nu, nu sunt soluţiile pentru ieşirea din criza medicală şi socială în care ne afundăm! Iar soluţia e colectivă, nu individuală!”.


Medic